Си Цзинпин: Ще работя за велик социалистически Китай

stat
09:37  |  17 март 2018 | По света / Редактор Лилия Чалева /  
Заклевам се да работя за изграждането на велика социалистическа модерна страна, заяви Си Цзинпин за президент на Китай Заклевам се да работя за изграждането на велика социалистическа модерна страна, заяви Си Цзинпин за президент на Китай
Сн.: БТА

Си Цзинпин беше преизбран от парламента единодушно за президент на Китай без ограничение за броя на мандатите, предадоха световните агенции.
Китайският президент Си Цзинпин афишира могъществото си, след като парламентът го преизбра единодушно за втори петгодишен мандат и избра негов близък съюзник за вицепрезидент, предаде Франс прес.

С вдигната лява ръка 64-годишният Си се закле да спазва конституцията на безпрецедентна церемония в Големия народен дворец в Пекин.

"Заклевам се да работя за изграждането на велика социалистическа модерна страна", заяви той пред депутатите, положил лявата си ръка върху конституцията, която преди по-малко от седмица беше променена, за да даде на президента право на неограничен брой мандати.

Нито един от 2970-те депутати не гласува "против" или "въздържал се". Действащият президент, който беше единственият кандидат, подобри резултата от първото си избиране през 2013 г., когато един депутат гласува против и трима се въздържаха (сиреч одобрение от "едва 99,88 процента"), отбелязва АФП.

Новият вицепрезидент, 69-годишният Ван Цишан, се представи малко по-зле - с един глас "против". Той си спечели някои врагове, когато бе начело на службата за борба с корупцията. Освен с чисто почетните функции на вицепрезидент, Ван, който е добър англофон, може би ще бъде натоварен с трудните отношения с Америка на Доналд Тръмп.

"Отличен икономист, той ще сформира отбор-мечта с изгряващата звезда на Комунистическата партия, вицепремиера Ван Ян, за справяне със зараждащата се гигантска буря около митата, които заплашва да наложи американският президент", твърди експертът Кери Браун от лондонския Кингс Колидж.

Преди по-малко от седмица конституцията на Китай беше променена, за да даде на президента право на неограничен брой мандати. Преизбирането на Си афишира неговото могъщество, като така той става най-влиятелния лидер на Китай от Мао Дзедун насам, коментират световни медии.

Култът към личността се завръща в Китай  >>





Последно в По света


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.