Калфин: Без дълга кабинетът подаваше оставка

stat
15:54  |  3 март 2015 | Политика / Редактор Георги Брандийски /  
Калфин смята, че проблемите около приемането на дълга са били създадени изкуствено Калфин смята, че проблемите около приемането на дълга са били създадени изкуствено
Сн.: БГНЕС

Ако парламентът не беше одобрил новия дълг, само след два месеца страната щеше да спре плащанията по заемите си, а правителството щеше да подаде оставка.
Това заяви пред БНР вицепремиерът Ивайло Калфин. Той смята, че проблемите около приемането на дълга са били създадени изкуствено:

Заради изключително неадекватния начин, по който беше представена тая тема тя беше добре използвана от опозицията за такава шумна кампания. Ще припомня, че декември месец, когато беше приет бюджетът за 2015-а година, в него пише - издаване на дълг тази година до 8,1 милиарда лева, от които 6,9 милиарда е външен дълг и държавни гаранции с таван до 3 милиарда лева допълнително. Защо тогава някой не го постави тоя въпрос, попита вицепремиерът

Веднага след гласуването на дълга лидерът на АБВ Георги Първанов обяви, че ще подаде оставка, в знак на несъгласие с парламентарната група на партията. Някои от политическите сили заподозряха, че от АБВ играят "театър", за да се измъкнат от неловката ситуация.

По повод създалото се напрежение в АБВ и обявената от Георги Първанов оставка Калфин каза, че се е опитвал да убеди колегите си в необходимостта от одобряване на банковото споразумение:

Има различия в мнението. Действително аз се опитах да защитя тези аргументи на политическите форуми в партията и не можах. Разбира се, ако АБВ беше гласувало "против", имаше основания да бъде разгледано участието въобще в коалицията. Аз няма как да съм министър, без АБВ да е част от коалицията, каза Калфин.

До средата на март в България ще пристигне мисия на Европейската комисия, която ще се срещне с управителя на БНБ Иван Искров, съобщи вицепремиерът Ивайло Калфин, който е на посещение в Брюксел. Миналата седмица бе представен критичен доклад на комисията за работата на банката около кризата с КТБ.

"Не знам и не съм чул от Иван Искров да излизат предложения за законодателни промени. Според мен би трябвало да има много упреци, и поне аз имам, към работата в целия случай с КТБ, включително и за начина, по който до този момент се разпореждаха с активите на тази банка", заяви Калфин, цитиран от БТА. По думите му проблемът с БНБ не е толкова в законодателството, колкото в прилагането му, а ЕК разбира, че законът за БНБ не дава възможност за смяна на управителя, но и не би подкрепила промяна в закона, за да може това да се случи.

"Не очаквам никой да ни стимулира да променим закона, за да променим по-рано ръководството на банката, независимостта на централните банки е принципен въпрос", допълни вицепремиерът. "Ангажиментите, които ще поемем, не трябва да бъдат само голи обещания, че повече няма да правим така, а действително да има някакви факти", каза още Калфин.


В същото време стана ясно, че вицепремиерът заминава на посещение в Москва, където ще бъдат обсъдени пенсиите на българите, работили в Русия и ситуацията около Южен поток.





Последно в Политика


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.