Прокуратурата: Няма престъпление в доклада на ДАНС за БАЦИС

stat
16:41  |  18 януари 2018 | Политика / Редактор Десислава Димитрова /  
Сигналът за нередности е подаден още през 2015 г. от Валентин Златев Сигналът за нередности е подаден още през 2015 г. от Валентин Златев
Сн.: БТА

Няма извършено престъпление от общ характер според прокурора, работил по проверката на Българската акцизна централизирана информационна система (БАЦИС).
Затова Софийски градски съд постанови отказ да се образува досъдебно производство, заяви на брифинг в Съдебната палата говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова по повод искането за разсекретяване на доклада на ДАНС, което БСП направиха. Според лидера на левицата има данни за нарушения и финансовата сигурност на страната е застрашена.

„В СГС още през 2015 година постъпи сигнал за нередности в системата БАЦИС, като според заявителя има опасност от манипулиране на данните, неотчитане на всички действия и невъзможност на държавата да установи дължимите акцизи и данъци. Валентин Златев е сигналоподателят“, уточни Арнаудова.

Именно по този сигнал прокуратурата е разпоредила извършване на проверка от ДАНС.

"Беше изпратен междинен доклад за резултатите от проверката, както и окончателен за установеното от проверката. И двата доклада са секретни и не бихме могли да изнесем, каквато и да е информация от тях“, подчерта говорителят на Сотир Цацаров, като уточни, че само ДАНС може да декласифицира информацията.

Арнаудова съобщи още, че докладът от ДАНС е изпратен и на главния прокурор, който пък го е препратил на премиера.

"Доколкото ни стана известно, той го е изпратил на министъра на финансите с указание за недопускане на пропуски при управлението на системата БАЦИС, за да не допусне нарушаване на фискалния интерес на републиката. Преди 2 седмици постановлението на СГС, което е секретно, по разпореждане на главния прокурор, е изпратено в Народното събрани в секретната секция. Докладът на министър Горанов също е изпратен в Народното събрание и на главния прокурор", обобщи тя.

По-рано днес, след настояването на БСП и съгласието на ГЕРБ, в парламента се проведе Председателски съвет, на който беше решено Цвета Караянчева да изпрати искане за разсекретяване на доклада.




Последно в Политика


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.