Налагат тримесечен мораториум върху износа на дървесина

stat
16:24  |  26 февруари 2015 | Политика / Редактор Гергана Мишева /    |  видео
Забраната влиза в сила от 6 април 2015 г. Забраната влиза в сила от 6 април 2015 г.
Сн.: БГНЕС
Видео: Мораториум върху износа на дървесина

Парламентарната комисия по земеделие в 43-тото Народно събрание реши да се наложи тримесечен мораториум върху износа на необработен дървен материал.
Депутатите приеха три проекторешения за мораториум на ГЕРБ, Патриотичния фронт и "Атака", които след това бяха обединени в едно общо проекторешение, предаде БГНЕС.

За срок от три месеца Народното събрание забранява изпращанията на необработен дървен материал.
С това изречение и думата "изпращане" се цели преодоляване на забраната за движение на стоки и капитали в Европейския съюз.

Втора точка от приетото решение гласи, че парламентът задължава министъра на земеделието и храните на основание чл. 126, ал. 6 от Закона за горите да издаде заповед за забрана на износа на необработен дървен материал.
Това задължение касае страните извън Европейския съюз.

Като точка трета от приетото от комисията решение е записано, че в тримесечния срок на забраните за износ и изпращане трябва да бъдат изработени законодателни промени и промени в подзаконовите нормативни актове, свързани с подобряване на контрола върху дейностите в горските територии и противодействие на незаконната сеч.

От ГЕРБ и БСП вече са готови със законодателни промени в тази посока, като постигнаха договорка двата законопроекта да бъдат внесени заедно в Народното събрание, за да се разглеждат заедно в комисии и пленарна зала.

"Последна точка от решението гласи, че срокът влиза в сила от 6 април 2015 г., като това се налага тъй като има фирми с дългосрочни договори, които ще се нуждаят от известно време", обясни Цвета Караянчева от ГЕРБ.

Преди решението и записаните в него точки да влязат в сила те трябва да бъдат приети и в пленарна зала на Народното събрание.




Последно в Политика


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.