БСП иска разсекретяване доклада за информационната система

stat
15:59  |  16 януари 2018 | Политика / Автор Калина Петрова /  
Жельо Бойчев: Имат ли връзка пропуските в акцизната система с убийството на висшия данъчен служител? Жельо Бойчев: Имат ли връзка пропуските в акцизната система с убийството на висшия данъчен служител?
Сн.: Bulphoto

„Стотици милиони левове от акцизи и ДДС потъват в сивата икономика”. Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Жельо Бойчев на пресконференция.
Той добави, че БСП непрекъснато настоява и поставя въпроса за сивата икономика и контрабандата.

„През месец ноември, в парламента бе проведено закрито заседание, на което бяха изслушани ръководителите на всички служби и приходни агенции в страната и главния прокурор. На това заседание бяха изнесени фрапиращи данни за слабостите в работата на Българската акцизна централизирана информационна система (БАЦИС)”, обясни още той.

Бойчев добави, че идеята е била тя да свърже всички лица, задължени по Закона за акцизите и данъчните складове.

„Това е нужно, за да може да се бори контрабандата и държавата да събира дължимия акциз и ДДС”, добави още народният представител.

Социалистът каза още, че постановлението от проверката на прокуратурата и доклада на ДАНС за работата на тази система са изпратени през август 2016 г. на премиера Борисов.

„Ние многократно поставихме въпроса към него - какви мерки е предприела държавата, за да отговори на тези слабости. Той обаче бяга от тези въпроси”, каза още Бойчев.

Народният представител заяви, че ПГ на БСП ще започне инициатива за разсекретяването на доклада на ДАНС, тъй като в него се съдържа важна информация и са описани всички слабости, констатирани в работата на информационната система.

„Водим спорове за пари за здравеопазване, общински болници, увеличение на възнагражденията на служителите на МВР и много други, докато стотици милиони левове не се събират заради липсата на адекватна система”, възмути се народният представител. 

Той пита какво е направила българската държава от август 2016 г. и какви мерки са предприети, за да не бъде ощетяван българският бюджет.

„Имат ли връзка пропуските в акцизната система с убийството на висшия данъчен служител, който отговаряше за фискалния контрол на такива стоки”, попита още Жельо Бойчев.




Последно в Политика


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.