Спряха дело срещу Богомил Манчев за ”Белене”

stat
13:45  |  23 ноември 2015 | Общество / Редактор Георги Брандийски /  
Богомил Манчев иска прекратяването на делото да е поради липса на престъпление Богомил Манчев иска прекратяването на делото да е поради липса на престъпление
Сн.: БГНЕС

Прокуратурата е прекратила делото срещу собственика на "Риск инженеринг" Богомил Манчев за длъжностно присвояване поради липса на доказателства, съобщи БНР.
Разследването започна преди две години, след като стана ясно, че Националната електрическа компания (НЕК) е продължила да плаща милиони на консултантската компания на Манчев и след решението на правителството и парламента за спиране на строителството на АЕЦ "Белене".

Срещу Богомил Манчев бяха повдигнати обвинения по разследването за длъжностно присвояване по консултантски договор за АЕЦ "Белене".

Според прокуратурата той, заедно с шефа на "Уорли Парсънс" Събин Събинов, е подтикнал шефа на НЕК да присвои над 8 млн. лева държавни пари.

Веднага след повдигането на обвинението, Манчев заяви, че зад това стои политически интерес. Той се закани да съди държавата, за да се защити.

Прокуратурата е прекратила делото още на 1 октомври, три дни преди да изтече максималният по закон двегодишен срок за разследването.

Богомил Манчев и Събинов са обжалвали прокурорското постановление пред СГС, несъгласни с основанието за прекратяването. Вместо поради липса на доказателства, каквото е основанието на държавното обвинение, те настояват да е поради липса на извършено престъпление.

СГС все още не се е произнесъл поради отвод на първия съдия-докладчик - наказателния съдия Петър Сантиров, който преди време беше подсъдим за подкуп, но оправдан на три инстанции. Сантиров е мотивирал оттеглянето си, че защитник в делото срещу Богомил Манчев е адвокат Стефан Атанасов, който беше негов защитник по мегаделото "Цонев, Сантиров, Попов". Чрез случайното разпределение на делата - казусът вече е изпратен при съдия Андрей Ангелов.

Собственикът на "Риск инженеринг" Богомил Манчев влезе в съдебната статистика с размера на парична гаранция, която определи за свободата му прокуратурата преди две години - 1 милион лева. И макар че съдът тогава я намали наполовина, тя си остава рекордно висока за нашите стандарти.




Последно в Общество


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.