Свидетели на атентата в ”Сарафово”: Всеки можеше да мине

stat
13:51  |  17 януари 2018 | Общество / Редактор Десислава Димитрова /  
Прокурорът заяви, че слабото ниво на сигурност на летището е предпоставка за атентата Прокурорът заяви, че слабото ниво на сигурност на летището е предпоставка за атентата
Сн.: БТА

В Специализирания наказателен съд започна разпитът на свидетели по делото за атентата на бургаското летище Сарафово. Така бе даден старт на процеса по същество.
На 18 юли 2012 година атентатор-самоубиец се взриви до автобус с израелски туристи. Загинаха петима от тях и българският шофьор Мустафа Кьосов, а 37 души бяха ранени.

Задочно подсъдими по делото са Мелиад Фарах и Хасан ел Хадж Хасан, граждани на Австралия и Канада, които вече пета година се издирват с червена бюлетина на Интерпол. Няма напредък в търсенето им, признаха от прокуратурата. Смята се, че те са помогнали на атентатора Мохамед Хасанел Хюсейни.

На днешното заседание не присъстваха израелските граждани страни по делото, но бяха разпитани няколко свидетеля.

Стоян Стоянов, таксиметров шофьор към летището, разказа пред съда, че е бил на около 70 метра от атентата и е чул два взрива през няколко секунди, съобщи БТА. По думите му е имало отломки в радиус от около 50 метра от взривения автобус с туристи.

Пред медиите той каза, че коренно са се променили мерките за сигурност след атентата и вече се проверява всичко на летището. Тогава негов колега се е разминал с атентатора, видял го е, но не е знаел, че е той.

Други свидетели, част от които служители на местно казино, раздавали флаери,
също казаха, че достъпът до паркинга и до сградата за пристигащи и заминаващи туристи на летището, по онова време, е бил свободен и всеки е можел да стигне до тях.

Според очевидците, след като се е чул взривът, настъпил "пълен хаос и паника" сред хората на летището. Все пак бързо била осигурена помощ на пострадалите и е направена организация за отцепване на района.

От разпитите стана ясно още, че в този ден само двама гранични полицаи са били на работа и са патрулирали, като смяната им била 12-часова от 08.00 до 20.00 часа. По техни показания те не са имали физическата възможност да проверяват всеки, който идва на паркинга и влиза в летището. Не забелязали атентатора нито са видели нещо подозрително в някой от лицата на летището.

Прокурорът по делото Красимир Тренчев коментира пред медиите, че слабото ниво на сигурност на летището тогава е било предпоставка за улесняване на извършителя на атентата.

Съдебният процес ще продължи с разпит на свидетели на 6 и 7 февруари, голяма част от тях са служители на МВР.

Същинското начало на мегаделото идва след година и половина усилия да бъдат призовани всички пострадали и наследниците на загиналите в атентата израелски граждани, припомня БНР. Освен че бяха уведомени, повечето от тях чрез представляващите ги български и израелски адвокати депозираха и граждански искове на рекордната обща стойност от близо 200 милиона лева.

В края на миналата година съдебният състав на Специализирания наказателен съд успя да проведе и успешно разпоредително заседание, на което страните се съгласиха, че в обвинителния акт не са допуснати процесуални нарушения и делото вече може да започне по същество.







Последно в Общество


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.