Винетките - годишни, тримесечни, месечни, седмични и дневни

stat
10:06  |  20 януари 2017 | Общество / Редактор Георги Брандийски /  
Шофьор, хванат без винетка, ще заплаща компенсаторна такса Шофьор, хванат без винетка, ще заплаща компенсаторна такса

Винетките ще са валидни за една година, три месеца, един месец, една седмица или един ден, считано от деня на закупуването им.
Това гласуваха народните представители, които приеха на второ четене промени в Закона за пътищата.

Новите законови разпоредби влизат в сила от 1 януари 2018 г.

За пътните превозни средства, предназначени за превоз на пътници, с не повече от 8 места за сядане, пътни превозни средства, предназначени за превоз на товари, и/или пътни превозни средства, предназначени за превоз на пътници и товари, с технически допустима максимална маса не повече от 3,5 т, както и пътните превозни средства от тази група с повишена проходимост се издават годишна, тримесечна, месечна и седмична винетки.

За превозни средства, предназначени за превоз на товари, които имат техническа допустима максимална маса 12 или повече тона, за предназначените за превоз на пътници с повече от 8 места за сядане, без мястото на водача, както и пътните превозни средства, които имат максимално допустима маса, по-малка от 12 тона се издават годишна, месечна, седмична и дневна винетки.

При определяне на графичното оформление на винетните стикери задължително се предвижда възможност за трайно отбелязване върху винетката на деня, месеца и годината на нейното закупуване.

Шофьор, хванат без винетка, ще заплаща компенсаторна такса, която му дава право да довърши пътуването си в рамките на 24 часа след заплащането ѝ.

Размерът на компенсаторната такса се определя от Министерския съвет в зависимост от вида на пътното превозно средство.

Основание за заплащане на тази такса ще е налице единствено тогава, когато потребител е използвал републиканската пътна мрежа, без да е заплатил законоустановените такси за ползване на пътната мрежа.

Въвеждането на таксата е вследствие на установените проверки по отношение на транзитно преминаващите пътни превозни средства на територията на страната.







Последно в Общество


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.