Окончателно: 6,5 г. затвор за шофьора, убил деца до Лесидрен

stat
12:11  |  15 март 2018 | Общество / Редактор Десислава Димитрова /  
Филип Михайлов няма да може да управлява автомобил 9 г. Филип Михайлов няма да може да управлява автомобил 9 г.
Сн.: БТА

6 години и 6 месеца ще лежи в затвора шофьорът Филип Михайлов, който през 2105 г. уби две деца край Лесидрен, реши окончателно Върховният касационен съд (ВКС).
На 11 август преди близо 3 години 28-годишният тогава мъж прегази група ученици, вървели край пътя. Загинаха 16-годишната Велислава Цанкова и връстникът й Марино Цветанов, а 15-годишната Петя Божкова беше тежко ранена.

ВКС постанови още Михайлов да не управлява автомобил 9 г.

„Безспорно се установява, че подсъдимият сам се е поставил в невъзможност да предотврати настъпването на съставомерните последици, тъй като е управлявал автомобила със скорост, надвишаваща значително разрешената за пътния участък от 90 км/час – а именно 122,44 км/час. Загубата на напречна устойчивост на автомобила е резултат от превишената скорост, като подсъдимият е имал обективна възможност да възприеме пешеходците и да избегне удара, ако е управлявал превозното средство със скорост до и под 90 км/час", пише в мотивите на съда.

Магистратите потвърждават решението на предходния съдебен състав, в което изрично е прието, че нито преместването на Велислава на няколко метра от мястото, където тялото й се е установило след удара, нито призивът на дееца към децата да се обадят на тел. 112, още по-малко намерението за отместване на автомобила и освобождаване на тялото на пострадалия Марино са фактически обстоятелства, сочещи на оказана помощ и обосноваващи преквалификация на деянието. Това твърдеше защитата.

Върховните съдии не приемат оплакванията на подсъдимия, но и на частните обвинители за явна несправедливост на наложените наказания. В мотивите на съдебното решение пише, че Апелативен съд - Велико Търново е извършил обективен и пълен анализ на всички обстоятелства, относими към индивидуализацията на наказанията. Правилно в полза на подсъдимия са отчетени положителните характеристични данни, чистото му съдебно минало, данните за трудова ангажираност и изразеното съжаление за причинените тежки последици от деянието.

Обсъдени са и всички отегчаващи вината обстоятелства, сред които младата възраст на починалите деца и броят и тежестта на причинени телесни увреждания на Петя Божкова, изтъкват от магистратите.

Делото стигна до ВКС за втори път. След като първоначално Михайлов беше осъден на 8 години затвор, а по-късно присъдата му беше намалена на 5, върховните съдии върнаха делото. Така се стигна до присъдата от 6 години и половина, която сега беше потвърдена окончателно.





Последно в Общество


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.