Стотина души участваха в протест срещу расизма

stat
18:03  |  21 декември 2014 | Общество / Редактор Елица Петрова /  
Участниците в демонстрацията се бяха подготвили с различни плакати Участниците в демонстрацията се бяха подготвили с различни плакати
Сн.: Bulphoto

Около стотина души излязоха на протест в столицата срещу расизма и дискриминацията тази неделя.
Демонстрацията, който бе организирана във Фейсбук, се проведе в градинката на "Кристал".

Организаторите казаха, че той е в отговор на човеконенавистните, популистки изказвания на български политици, зачестили през последните седмици.

Оттам припомниха расистките изказвания на лидера на Патриотичния фронт Валери Симеонов*, както и квалификацията "скотове", която министърът на здравеопазването Петър Москов даде на ромите, които нападат лекари.

Според тях в тази ситуация критичните гласове са заглъхнали в бурята от одобрителни коментари и това допълнително е вкоренило предразсъдъците срещу най-бедните и маргинализирани наши съграждани.

От "Мрежа за гражданско действие" коментираха, вместо да вземат реални решения, управляващите си служат с популистки с расистки обиди, а това единствено задълбочава проблемите ги превръща в нерешими.

"Трябва ли да стане етническо прочистване, за да спрем да се оставяме да бъдем управлявани чрез болезнено изпитания метод на "разделяй и владей", попитаха те.

"Вместо да съучастваме в произвеждането на изкуствено противопоставяне на база цвят на кожата, е време да намерим заедно истинските отговори на наболелите въпроси като неравенствата, насилието, бедността на всички ни, изключването на цели малцинствени групи от политическите, културните и икономическите процеси", изтъкнаха организаторите на протеста.


*Преди дни Българският хелзинкски комитет призова председателя на НС Цецка Цачева да даде на прокурор лидера на НФСБ Валери Симеонов заради "отровно" расистко изказване.





Последно в Общество


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.