КНСБ: 10% ръст на заплатите годишно, минималната - 400 лв.

stat
12:24  |  24 ноември 2014 | Общество / Редактор Георги Брандийски /  
400 лева минимална заплата, защото лекът срещу дефлацията е потреблението, смята Пламен Димитров 400 лева минимална заплата, защото лекът срещу дефлацията е потреблението, смята Пламен Димитров
Сн.: БГНЕС

КНСБ настоява за 10% ръст на средната работна заплата годишно, както и да се гони целта пенсията да е 65% от заплатата. Синдикатът предупреди за стачки.
От синдиката настояват политиката по доходите да се променя чрез колективното договаряне между работодатели и синдикати. Друго искане е минималната работна заплата от следващата година стане 400 лева.

Не само, защото хората са бедни, но и защото единственият лек срещу дефлацията, измислен по света, е потреблението, мосочи като мотив за искането президентът на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от БТА.

Минималната работна заплата ще остане 340 лева и догодина, заяви преди два дни председателят на временната бюджетна комисия в Народното събрание Менда Стоянова.

Повишението на минималната работна заплата от 340 на 400 лева от 1 януари 2015 г. е крайно непродуктивно. То ще доведе до обезлюдяване на определени региони, обезкървяването им и закриване на много малки и средни фирми, заяви по БНР председателят на БСК Божидар Данев.

Ще се договарят заплати


КНСБ започва от днес кампания във всички предприятия, в които конфедерацията има структури за договаряне на увеличаване на заплатите през следващата годна.
Синдикатът очертава и цел до края на четиригодишния мандат общото плащане на труда да стане поне 50% от БВП.

"Официалните данни сочат, че за България БВП на глава от населението е вече 47 на сто от средноевропейското равнище, докато средната брутна работна заплата в индустрията и услугите е едва около 25 на сто от тази в ЕС",
аргументира се Пламен Димитров.

По думите му произвеждаме два пъти повече отколкото получаваме.

За данъците - въвеждане на скала за облагане

Сред предложенията на синдиката са данъчна политика, която да остави повече доход в домакинствата и предприятията - необлагаем минимум, равен на минималната работна заплата, сегашната 10-процентна ставка за доходите до десет минимални работни заплати и нова скала от 15 процента за доходите над десет минимални работни заплати.

КНСБ предлага и придвижване за четирите години на максималния осигурителен доход до десетте минимални работни заплати, каза лидерът на конфедерацията.

Пенсията - 65% от последната заплата

КНСБ настоява още правителството незабавно да стартира работа със социалните партньори по необходимите изменения в осигурителното законодателство. 

Основната цел е постигане на стабилизиране на системата и достигане на пенсия, която е 65% от заплатата, получавана в момента на пенсионирането, допълни още Пламен Димитров.

КНСБ настоява също от 1 януари 2015 година да няма промяна на изискванията за пенсионна възраст, както за работещите във всички категории труд.

"Не виждаме причини да продължава моделът "Дянков" с увеличение на 4 месеца на възрастта и с отпадането на възможността категорийните работници да се пенсионират рано", каза той.

Нарастването на възрастта с по 4 месеца на година бе замразено за една година от правителството на Пламен Орешарски, но не и отменено.

Така от 1 януари пенсионната възраст при 3-та категория труд за жените ще е 61 години, а за мъжете 64 години. Нужният осигурителен стаж пък ще е 35 години за жените и 38 години за мъжете. Хората, на които не им достига стаж, ще се пенсионират на 66-годишна възраст, ако имат платени осигуровки за поне 15 години.

По думите на Димитров масово хората в страната твърдят, че не могат да понесат увеличение на пенсионната възраст в размера, в който се очаква следващите месеци да се случи.

Президентът на КНСБ допълни, че работниците заявяват и готовност за стачни действия, ако условията за възрастта за пенсиониране бъдат променени от 1 януари 2015 година.

За банките - без държавен дълг

КНСБ е против наливането на държавен дълг в банковата система, заяви Димитров. По думите му държавата може и трябва да взема дългове, когато обаче те са ориентирани към инвестиционно потребление, спасяване на енергийния сектор, а не към спасяване на този или онзи частен субект.





Последно в Общество


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.