Какво забравят да декларират политиците пред Сметната палата

stat
09:18  |  14 декември 2017 | Политика / Редактор Лилия Чалева /  
От 6900 проверени лица при 275 са констатирани несъответствия в декларациите за 217 г., каза Цветан Цветков От 6900 проверени лица при 275 са констатирани несъответствия в декларациите за 217 г., каза Цветан Цветков
Сн.: bTV Media Group

Недеклариране на дохода или имуществото на съпруг или съпруга са най-честите несъответствия в имуществените декларации на политиците.
Това каза председателят на Сметната палата Цветан Цветков по bTV.

От 6900 проверени лица при 275 са констатирани несъответствия. Може да става дума за апартаменти, коли, дялови участия в капитала на търговски дружества, поясни Цветков.

Политиците обявиха колко имоти и пари имат >>>

Вчера Сметната палата публикува Списък със заключенията за несъответствие от извършените проверки на имуществените декларации, подадени от лицата, заемащи висши държавни и други длъжности през 2017 г.  -  вижте тук >>>

Проверката на имуществените декларации обхваща освен заемащите висши публични длъжности, и техните съпрузи/съпруги и ненавършили пълнолетие деца.

"В последните години се наблюдава като най-сериозно отклонение недеклариране на солидарни ипотекарни задължения по различни кредитни линии. Тези задължения са в голям размер и се поставя въпросът дали лицето, което ги е поело, има необходимите доходи, за да може да ги обслужва. Поради тази причина законът ни задължава да уведомим НАП, която да извърши проверка”, посочи той.

Нашата политика е да не коментираме конкретни случаи и лица, изтъкна шефът на Сметната палата.

Той все пак разкри, че характерното за депутатите е, че предимно не са декларирали доходи от друга дейност, както и доходи от дейността на своите съпрузи или съпруги.

31 политици, дипломати и прокурори с неверни декларации >]>>

На 4 бюджетни организации няма да бъдат заверени годишните финансови отчети. Това са Софийският университет и 3 общини – Лозница, Омуртаг и Братя Даскалови, заяви още Цветан Цветков.

Сметната палата открила грешки за милиони в отчета на СУ >>>









Последно в Политика


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.