Тръмп: Целта на ЕС е да победи САЩ по правене на пари

stat
19:50  |  24 юли 2016 | По света / Редактор Мануел Насименто /  
Доналд Тръмп: Световната търговска организация е бедствие Доналд Тръмп: Световната търговска организация е бедствие
Сн.: EPA/БГНЕС

В интервю за Ен Би Си кандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп порица Франция и Германия за атентатите и отправи нападки към ЕС , НАТО и СТО.
Тръмп заяви, че ако влезе в Белия дом, французите, чиято страна според него е напълно разядена от тероризма, ще са подложени на по-строги проверки преди да бъдат допуснати в САЩ, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

На въпрос за ограничаване на достъпа в САЩ за граждани на страни, "застрашени от тероризма", той отговори: "В близките седмици ще оповестя списък на тези страни. Имаме проблеми с Германия и с Франция, две страни, където този месец бяха извършени нападения, за които пое отговорност "Ислямска държава", каза Тръмп.

"И знаете ли защо? Те са си виновни, защото позволиха на някои хора да дойдат на тяхна територия", добави той.

Европейският съюз

Доналд Тръмп твърди, че ЕС е създаден, за да "победи САЩ щом стане въпрос за правене на пари". Той каза също, че причината ЕС да се обедини като консорциум е да се конкурира със САЩ.

Антиевропейският коментар на Тръмп идва, след като той многократно приветства Брекзит.

Световната търговска организация

Кандидатът за президент на САЩ спомена в интервюто за евентуално излизане на САЩ от Световната търговска организация (СТО), ако бъде избран.

"Ще предоговаряме или ще излезем" от СТО, отвърна той на въпрос на журналиста. "Тези търговски споразумения са бедствие. Световната търговска организация е бедствие", допълни Тръмп.

Обама разкритикува изказванията на Тръмп за НАТО

Президентът на САЩ Барак Обама осъди проявената от Доналд Тръмп неподготвеност във външната политика, давайки за пример неотдавнашните изказвания за НАТО на републиканския кандидат-президент, предаде Франс прес.

"Има огромна разлика между това да приканваме европейските ни съюзници да спазват ангажиментите си за разходите за отбрана, особено в момент, когато Русия става все по-агресивна, и да им кажем: "Абе знаете ли какво? Може пък и да не спазим централния ангажимент на най-значимия съюз в историята", обясни Обама в интервю за Си Би Ес, цитирано от Асошиейтед прес.

Един от основните принципи на НАТО е, че нападение срещу страна членка е нападение срещу всички страни от алианса.





Последно в По света


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.