Реставраторка от Турция взе награда ”Достойните българи”

stat
13:03  |  19 март 2018 | Общество / Редактор Таня Тодорова /  
Фикрие Булунмаз, реставраторката на желязната църква ”Св. Стефан” Фикрие Булунмаз, реставраторката на желязната църква ”Св. Стефан”
Сн.: БТА

Церемонията "Достойните българи" се състоя в Централния военен клуб в столицата.
Премиерът Бойко Борисов връчи отличието на трима ИТ-специалисти от Враца - Емилиян Кадийски, Тонко Влахов и Тихомир Кръстев, които организират курсове за безработни младежи от града. Борисов благодари на тримата младежи, че са останали в България и във Враца и ги призова да продължават и занапред с добротворчеството.

Вижте снимки >>>

Председателят на парламентарната комисия по култура Вежди Рашидов връчи награда на турската архитектка и реставраторка Фикрие Булунмаз, която е работила в продължение на седем години върху реставрацията на желязната църква "Св. Стефан" в Истанбул.
Той посочи, че архитектката заслужава за тази си дейност и държавно отличие.
Рашидов посочи, че благодарение на правителството на Борисов притежаваме с нотариален акт екзархийските имоти в Истанбул, реставрирани са и две църкви в Одрин.

Кметът на столицата Йорданка Фандъкова каза, че за нея е изключително приятно, че първите три примера за достойни българи са свързани със сферите на образованието и културата. Тя връчи отличието на деца от 125-то училище, които са събрали пари за инвалидна количка на свой съученик.

Фандъкова отбеляза разбирането, че с развитие на образованието и културата можем да напредваме по-бързо. Примерът заразява, а добрият пример - два пъти повече, каза още тя, подкрепяйки инициативата.

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев, който награди двама полицейски служители - старши комисар Димитър Машов и жандармериста Пламен Петров за работата им по случаи с телефонни измамници, призова възрастните хора да не се поддават на измамниците.
"Не го правете, ние (МВР) никога не искаме пари", обърна се той към пенсионерите.




Последно в Общество


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.