Обявиха първа степен на готовност при високи води на Дунав

stat
17:01  |  20 март 2018 | Общество / Автор Калина Петрова /  
Дунав мост Дунав мост
Сн.: Shutterstock

Налага се обявяване на първа степен на готовност при високи води на р. Дунав.
По информация на Изпълнителната агенция „Проучване поддържане на река Дунав“ се очаква речният отток на реката да достигне 11000 кубически метра/s. 

Очаква се повишение на водните нива и в следващите дни във връзка с прогнозните очаквани валежи, с водни количества над средногодишните стойности, както и повишаването на нивата на големите притоци в участъка над „Железни врата“.

Предвид получената информация и във връзка с възложените от Закона за защита при бедствия функции на Главна дирекция пожарна безопасност и защита на населението, е създадена организация и са предприети съответните превантивни действия за информиране на органите на изпълнителната и местна власт, диспечерските пунктове на електроразпределителните и ВИК дружества за очакваните опасни явления. Същевременно служителите на оперативните центрове при районните дирекции от пожарна безопасност ще следят актуалната информация за водните нива, както и за залетите или застрашени от заливането участъци. Съвместно с органите на местната власт ще се организира наблюдение на речното корито на р. Дунав, както и на критичните участъци, съгласно Плановете за управление на риска от наводнения, защитните съоръжения и всички участъци на дунавските диги. Ще бъдат приведени в готовност техническите и помощни средства за провеждане на операции за ограничаване и ликвидиране на наводнения.

Същевременно има готовност и за информиране на населението чрез местните средства за масово осведомяване за предприети действия за ограничаване и ликвидиране на последствията от наводнения и правилата за безопасно поведение и действия.

Благодарение на предприетите съвместни действия на пожарникари и местната власт на община Карнобат са предотвратени последствия от преливането на язовирите „Екзарх Антимово“ и “Козаре“, след падналия проливен дъжд. Сигналът за това е получен днес към 09.30 часа. За да бъдат предпазени от наводнение къщи, разположени в ниската част на с. Сърница, са подготвени и разположени 200 чувала с пясък Няма информация за застрашени хора, загинали и пострадали хора.

Дир.бг припомня, че днес министърът на икономиката Емил Караиванов заяви, че в страната има 150 опасни язовира. Той обяви още, че се създава държавно предприятие, в което ще се прехвърлят общинските язовири. Утре вероятно една от темите в Министерски съвет ще бъде превенцията и поддръжката на язовирите. 




Последно в Общество


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.