Подаден е сигнал, че се унищожават дюните на къмпинг “Китен”

stat
21:36  |  18 април 2015 | Общество / Редактор Елица Петрова /  
Според стопанина на къмпинга Стамо Стамов причина за засипването е отстраняване на дълбоките дерета Според стопанина на къмпинга Стамо Стамов причина за засипването е отстраняване на дълбоките дерета
Сн.: Bulphoto

Строителна фирма "Фаворит" е засипала пясъка на къмпинг "Китен" с пръст и камъни без разрешение.
Според стопанина на къмпинга Стамо Стамов причина за засипването е отстраняване на дълбоките дерета, останали след пороите от миналото лято.

По думите му това не са дюни, а къмпиращи площи, които се експлоатират още от 1972 година.

От РИОСВ обаче са категорични, че става дума за дюни и ще наложат глоба за тяхното засипване.

Според Община Приморско и РИОСВ-Бургас обаче насипването е ставало със земя от близкия скат без никакви разрешения от общината. Главният архитект на Приморско заяви, че това е вид незаконно строителство, за което вече е съставен констативен акт.

Подробният устройствен план на къмпинга е бил обжалван от МРРБ през 2013 г., но фирмата “Фаворит” е протестирала спирането и сега делото е висящо във Върховния административен съд.

Стопаните на къмпинг "Китен" нямат право да засипват мястото с инертни материали, тъй като това са дюни, заяви и инж. Таня Манолова, директор на Регионалната инспекция по околната среда и водите - Бургас, пред Нова телевизия.

Биолози са категорични, че се извършва поредното посегателство върху екологичната система по Черноморието ни.

На собственика на къмпинга ще бъде съставен акт в размер от 5-10 хиляди лева за нарушението.

Незаконен строеж изникна край Синеморец


Поредният незаконен строеж по морето е край Синеморец и се намира в Природен парк "Странджа", съобщи bTV.

Изливането на бетон е започнало без задължителните разрешение от екоинспекцията и заради това РИОСВ-Бургас на 15 април издава заповед за спиране на строежа.

Въпреки това, вчера е излята поредната бетонна плоча като техническият ръководител на обекта обясни, че не е получил документа, спиращ строежа.

На Фейсбук страницата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството новината за спирането на строежа е от вчера на обяд и в нея се казва, че строителните работи в границите на Природен парк "Странджа" са започнали без инвестиционното предложение да е съгласувано с екоинспекцията.

Строителството е спряно до произнасяне на директора на РИОСВ-Бургас с краен административен акт. Възложител на строежа е "Корк и Форк" ЕООД, София. Според Търговския регистър фирмата е собственост на Дарина Неделчева Петрова. Тя е дъщеря на бизнесмена Неделчо Петров Гинин. Той има няколко хотела в Синеморец, а преди осем години името му нашумя покрай случай с получен имот от община Царево като крайно нуждаещ се, на мястото на който вместо една сграда, в която да живее, "бездомният" бизнесмен, изникна ваканционно селища, апартаментите в което бяха продадени.

Строежът в къмпинг ”Юг” не бил на плаж и дюни

Преди дни министър Лиляна Павлова заяви, че строежът на къмпинг "Юг" не е на плажа. От МОСВ съобщиха, че не е върху дюни. Не са спазени обаче всички процедури по строителството.

От сдружението "Да запазим Корал" алармираха по-рано, че къмпинг “Юг”, в северната част на залива Корал, е обект на мащабен проект за изграждането на вилно селище от 16 къщиСтроителството е върху пясъчни дюни, които са публична държавна собственост и в нарушение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, твърдят екозащитниците. Инвеститорът и кметът на Царево обаче заявиха, че всичко е в рамките на закона.

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" настоява правителството да обнародва специализираните карти и планове на всички дюни по българското Черноморие, които са описани и се намират в Агенцията по кадастъра. 

Природозащитниците подчертават, че по закон дюните са изключителна държавна собственост и строителството върху тях и унищожаването им е забранено. 





Последно в Общество


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.