Екатерина Захариева: Срещата с Ердоган ще се състои

stat
08:14  |  22 март 2018 | Политика / Автор Красимир Тодоров /  
Външният министър Екатерина Захариева е убедена ,че срещата с Ердоган във Варна ще се осъществи Външният министър Екатерина Захариева е убедена ,че срещата с Ердоган във Варна ще се осъществи
Сн.: Twitter

Нямаме информация за отлагане на срещата между лидерите на ЕС и турския президент Ердоган, която трябва да се осъществи във Варна.
 Това каза пред Нова телевизия Екатерина Захариева, министър на външните работи.

„Срещата във Варна ще даде възможност да се обсъдят всички въпроси с Турция, включително и спорните. Лично аз не очаквам отлагането на срещата заради Кипърския проблем“, допълни министърът.

Тя коментира исканията на Турция за договорените плащания от страна на Брюксел за бежанците в размер на 3 милиарда евро. „Досега са отпуснати повече от 1.5 милиарда евро, за останалите има решение и ще бъдат платени, но това става срещу представени проекти“, каза тя.

Според нея, въпросите, които ще се обсъждат във Варна са важни, защото засягат сигурността на Европа  и нашата страна заради мигрантите, които са в Турция.

"Сега е момента за разговори с Турция и по изказаните от Ердоган мисли за "духовните граници", тази страна е важен съюзник на Европа не само в ЕС, но и в НАТО", смята външният министър.

Захариева коментира и скандала с отравянето на Сергей Скрипал. Според нея, сега съмненията на Великобритания трябва да бъдат потвърдени или отхвърлени от Организацията за забрана на химическите оръжия, която вече е получила проби от използваното нервно-паралитично вещество.

Атина и Никозия искат реакция на ЕС към Турция


Гръцкият премиер Алексис Ципрас днес ще поиска от европейските лидери на срещата им в Брюксел да отправят силно послание към Турция във връзка с нейните агресивни действия и реторика в района на Егейско море и икономическата зона на Кипър, съобщават гръцките медии.
Същият призив към европейските институции се очаква да отправи и кипърският президент Никос Анастасиадис.
Ципрас ще настоява да се окаже натиск върху Турция и по въпроса за двамата гръцки военнослужещи, задържани от турските власти.
Атина смята да постави и въпроса за водените от нея преговори със Скопие и Тирана за уреждане на двустранните спорове с тях.




Последно в Политика


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.