Облекчават конфискуването на незаконно имущество в ЕС

stat
12:20  |  16 януари 2018 | По света / Автор Калина Петрова /  
Спорят за замразяването на активи дали да бъде за 60 или 20 дни Спорят за замразяването на активи дали да бъде за 60 или 20 дни

Нови правила ще направят конфискуването на незаконно придобито имущество в ЕС по-лесно, а компенсациите за пострадалите ще бъдат приоритет.
Това съобщават от пресслужбата на Европейския парламент, цитиран от "Правен свят".

Промените са предложени от Комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE).

Новите правила са част от плановете на Европейския съюз (ЕС) за борба с финансирането на терористични дейности. Разширява се и обхватът на санкциите по отношение на какво имущество може да бъде задържано от държавните органи.

От Брюксел предлагат отнемане или запориране на имущество, дори и когато при придобиването няма пряка връзка с извършеното престъпление, или принадлежи на трети лица. Текстовете предвиждат ускорени срокове за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност, или при случаи, свързани с терористична дейност.

Между европейските институции обаче има разногласие – Европейската комисия иска срокът на процедурата за отнемане или замразяване на активи да бъде 60 дни, а депутатите от Европейския парламент (ЕП) – 20 дни. Целта е криминално проявените лица да нямат възможност да укрият имущество и активи. Пострадалите ще бъдат първите, които ще получат обезщетение при разпределянето на конфискуваните активи.

Евродепутатите са се споразумели, в случаите на конфискации на стойност повече от 10 000 евро, парите, които остават след компенсацията, да бъдат разпределени между искащата и извършващата конфискацията държава членка - съответно 70% и 30%.

От ЕП посочват още, че при съмнения за криминално престъпление съдът ще нарежда запорирането на имущество на заподозрените в извършване на незаконните действия. Едва тогава властите ще могат да предприемат последващи действия.

Конфискацията и запорирането на имуществото е ефикасен начин и за превенция на тероризма, посочват още от институцията. Но изчисленията на Европол са, че само 1,1% от добитото по незаконен начин имущество се конфискува. Общата му стойност в ЕС се изчислява на 1,2 млрд. евро. След като промените бяха одобрени от комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, предстои текстовете да бъдат обсъдени между трите европейски институции – Европейският парламент, Европейският съвет и Европейската комисия.




Последно в По света


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.