Швейцария и ЕС подписаха споразумение за данъчна прозрачност

stat
13:38  |  27 май 2015 | По света / Редактор Veline Nascimento /  
Споразумението е нов удар за данъчните измамници и нова крачка към по-справедлива данъчна система в Европа, заяви Пиер Московиси Споразумението е нов удар за данъчните измамници и нова крачка към по-справедлива данъчна система в Европа, заяви Пиер Московиси

Швейцария и Европейският съюз подписаха споразумение за данъчна прозрачност, с което се слага край на швейцарската банкова тайна за европейски граждани.
Това съобщи Европейската комисия, цитирана от АФП и БТА.

Споразумението ще позволи да се противодейства на укриването на недекларирани доходи в банкови сметки в Швейцария.

"Това е нов удар за данъчните измамници и още една крачка към по-справедлива данъчна система в Европа", изтъкна европейският комисар за икономическите и финансовите въпроси, данъчното облагане и митническия съюз Пиер Московиси.

В рамките на подписаното днес споразумение ЕС и Швейцария ще обменят автоматично информация за банковите сметки на свои граждани от 2018 година.

Всяка година страните членки ще получават имената, адреса, данъчния номер и рождената дата на свои граждани, притежаващи сметки в Швейцария, както и други данни на финансовите активи и наличните суми в сметките.

Комисията в момента довършва сключването на подобни споразумения с Андора, Лихтенщайн, Монако и Сан Марино, които се очаква да бъдат подписани до края на годината.

Преди дни швейцарската данъчна служба започна да публикува в интернет имената на чуждестранни граждани, за които се подозира, че укриват пари в швейцарски банкови сметки.

През февруари френският в. "Монд" съобщи, че България е на 68-о място в списъка на укриващите доходите си в Швейцария със 74 души. Те били скрили около 300 милиона евро, а най-големият вложител имал по сметката си 150 милиона евро.





Последно в По света


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.