ЕЦБ разочарована от страните основателки на еврото

stat
17:45  |  29 юли 2015 | По света / Редактор Георги Брандийски /  
12-те рано спряха да полагат усилия за реформи, отбеляза ЕЦБ 12-те рано спряха да полагат усилия за реформи, отбеляза ЕЦБ

ЕЦБ заяви днес, че страните основателки на еврозоната са се раздалечили икономически - разочароващо развитие, противоречащо на замисъла за еврото.
Централноевропейските страни са постигнали голям напредък, но някои от държавите, въвели по-рано единната валута, са останали вкопчени в лошите си институционални рамки, което ги е направило уязвими към шокове, посочи ЕЦБ, цитирана от Ройтерс и БТА.

Напредъкът към сближаване сред 12-те страни, които се присъединиха към еврото през първите години, е разочароващ, отбеляза институцията. От избухването на европейската дългова криза няколко страни от еврозоната, сред които Ирландия, Португалия, Кипър и Гърция, получиха международни спасителни програми, а по-рано този месец Атина се доближи към принудително излизане от валутния съюз, застрашавайки съществуването на еврото.

Има известни доказателства за раздалечаване между държавите, въвели по-рано еврото, предвид факта, че за 15 години редица страни със сравнително ниски доходи (Испания и Португалия) са запазили или дори увеличили (Гърция) изоставането си от средното равнище на доходите, се посочва в икономически бюлетин на ЕЦБ

Според институцията страните, въвели първи еврото, рано са спрели да полагат усилия за реформи и икономиките им не могат да осигурят растеж на производителността, а липсата на ефективна конкуренция е допринесла за неправилното разпределение на капитали. Освен това големият спад на реалните лихви е допринесъл за силен кредитен растеж, което е засилило търсенето и е довело до установяване на нереалистични очаквания за бъдещите доходи.

Същевременно последните страни, присъединили се към валутния съюз - Естония, Литва, Латвия и Словакия са отчели най-силна степен на приближаване към средния стандарт, допълва ЕЦБ.

Гърция не е сред учредителките на еврозоната, но се присъедини към валутния съюз през 2001 г. и бе сред 12-те държави, които започнаха да използват евро банкнотите през 2002 година, припомня Ройтерс.




Последно в По света


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.