България ще е под специален мониторинг заради кризата в КТБ

stat
16:10  |  26 февруари 2015 | Политика / Автор Нели Делчева /  
Еврокомисарят Пиер Московиси: Налага се задълбочено редовно наблюдение Еврокомисарят Пиер Московиси: Налага се задълбочено редовно наблюдение
Сн.: EPA/БГНЕС

Кризата с КТБ е основна причина България да бъде поставена сред страните с прекомерни макроикономически дисбаланси, които изискват специален мониторинг.
Това обясниха експерти от Европейската комисия, след като тя постави страната ни в нова, по-рискова категория. Решението е в рамките на така наречения „европейски семестър” за координация на икономическите политики, предаде БНР.

Неравновесия в макроикономиката ни бяха установени още през май 2012 година. Досега обаче те не бяха смятани за прекомерни, и България беше във втората от общо 6 категории, предвидени в механизма за ранно предупреждение.

Новата оценка на комисията подрежда страната ни в петата, предпоследна категория.

В общо 16 страни от Евросъюза има различни по тежест дисбаланси. В предпоследната категория, където те са прекомерни, освен България са Франция, Хърватия, Италия и Португалия.

Специалният мониторинг, на който ще бъдат подложени страните, ще включва технически мисии на ЕК два пъти годишно - те ще оценяват прилагането на необходимите реформи и ще изготвят доклади.

При негативна оценка може да започне и процедура срещу съответната страна, по силата на която тя ще трябва да подготви коригиращ план за действие с конкретни мерки и крайни срокове, чието изпълнение ще е обект на още по-засилено наблюдение.

Московиси: Тревогите за практиките на някои банки са една от причините

Еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси, данъците и митниците Пиер Московиси отбеляза, че досега България бе в процедура за несъответствия в дадената област, а сега се налага процедурата да бъде задълбочена.

Необходими са политически решения, както и задълбочено редовно наблюдение, каза той на пресконференция вчера, цитиран от БТА.

Московиси обясни, че сътресенията на финансовите пазари у нас през миналата година, както и тревогите за практиките на някои банки, са част от причините за това решение.

Сред останалите причини са равнището на корпоративната задлъжнялост и слабостите на трудовия пазар в нашата страна. По неговите думи всички тези признаци показват опасности в макроикономически мащаб.

Еврокомисарят посочи, че всички тези области изискват задълбочено внимание. Той отбеляза, че комисията е предупредила за тях миналата година.

В допълнителна писмена информация на пресслужбата на ЕК за България се посочва, че нашата страна се нуждае от особено наблюдение и решителни политически стъпки.

Допълва се, че онази част от банките у нас, които са местна собственост, са предизвикали тревога с някои действия, които биха могли да се отразят на общата макроикономическа стабилност.





Последно в Политика


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.