Макрон: Европа не е супермаркет. Полша и Унгария гневни

stat
05:03  |  23 юни 2017 | По света / Автор Николай Големанов /  
Изявление на Еманюел Макрон разсърди Варшава и Будапеща Изявление на Еманюел Макрон разсърди Варшава и Будапеща
Сн.: БТА

Новият френски президент Еманюел Макрон предизвика силно раздразнение сред някои от останалите държави от ЕС, като Полша и Унгария.
Двете централноевропейски страни рязко отхвърлиха негов намек, че не спазват ценностите на съюза, предаде ДПА, цитирана от БТА.

В интервю за 8 европейски вестника, публикувано в сряда, Макрон заяви, че "някои европейски лидери" са извършили "двойна измяна":

"Те решават да изоставят принципи на ЕС, обръщат гръб на Европа и имат циничен подход към съюза, който им дава пари, без да уважават неговите ценности. Европа не е супермаркет. Европа е споделена съдба."

Френският президент не спомена конкретна страна или лидер в изказването си, заявявайки, че това "не е само дебат между Изтока и Запада".

Той обаче казва тези думи малко след като отправя критики към европейската миграционна система: "Сегашната система възлага цялата цена само върху някои членки и няма да е в състояние да се справи със следващите миграционни вълни".

Варшава: Не сме длъжни да коленичим

В отговор Кшиштоф Лапински, говорител на полския президент Анджей Дуда, заяви, че фактът, че Полша получава средства от европейските фондове не я прави длъжна да коленичи пред Брюксел и да приема толкова бежанци, колкото и диктува съюзът. Това предаде полската агенция ПАП.

На срещата на върха на ЕС в Брюксел Виктор Орбан заяви, че дебютът на Макрон не е бил "особено обнадеждаващ".

"Той си помисли, че най-добрата форма на приятелство е да критикува централноевропейските страни - каза унгарският премиер. - Не такива са нормите тук, но смятам, че в крайна сметка ще се ориентира в нещата."

Орбан каза още, че Макрон е нов на срещите на върха на ЕС. "Ще го видим, ще го опознаем", заяви унгарският премиер.

В кулоарите на срещата германският канцлер Ангела Меркел се изказа в защита на френския президент, отбелязва ДПА.

"Днес не е денят за заплахи", посочи тя, като заяви обаче, че отделните страни трябва да останат в тясна връзка помежду си.





Последно в По света


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.