Горанов: Кандидатстваме за еврото до юни

stat
12:53  |  11 януари 2018 | Политика / Редактор Георги Брандийски /  
По никакъв начин не можем да представляваме какъвто и да било риск за еврозоната, каза Владислав Горанов По никакъв начин не можем да представляваме какъвто и да било риск за еврозоната, каза Владислав Горанов
Сн.: БТА

Най-вероятно ще кандидатстваме за чакалнята на еврозоната през първите шест месеца на настоящата година, обяви финансовият министър Владислав Горанов.
Говорителка на финансово министерство потвърди, че става въпрос за подаване на молба за присъединяване към ERM-2 през първата половина на 2018 година.

По никакъв начин не можем да представляваме какъвто и да било риск за еврозоната, допълни Горанов. Той се аргументира с обвързаността на българския лев към еврото през последните две десетилетия, както и силните икономически фундаменти на България - критерии, които отговарят на тези, необходими за членство в еврозоната.

От Европейската комисия посочиха, че подкрепят подобен ход, но допълниха, че не всички 19 членове на единния валутен блок се чувстват комфортно по отношение на идеята за присъединяването на България.

Страната ни изпълнява всички технически критерии от Маастрихт за влизане в Еврозоната. Това са дефицит и инфлация под 3% и дълг спрямо БВП под 65%.

Последно в Политика


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.