Сблъсъци между полиция и протестиращи във Франция

stat
17:10  |  22 март 2018 | По света / Редактор Таня Тодорова /  
Ден на стачки във Франция Ден на стачки във Франция
Сн.: БТА

Полицията и протестиращи влязоха в сблъсъци в Париж, а в Нант силите на реда използваха сълзотворен газ и водни оръдия.
В цяла Франция е ден на стачки срещу икономическата реформа на президента Еманюел Макрон, съобщи Ройтерс. Железничари, учители и авиодиспечери участваха в над 150 предимно мирни демонстрации в страната.

Вижте снимки >>>

За първи път откакто Макрон стана президент през май, към служителите от държавния сектор се присъединяват работещите в железниците. 60% от бързите влакове, 75 процента от междуградските влакове и 30 процента от полетите до и от парижките летища са анулирани заради стачката.

Около 13 процента от учителите стачкуват, уточни министерството на образованието, като са затворени много начални училища.

Производството на електроенергия е спаднало с над три гигавата, което съответства на три ядрени реактора, тъй като работници от сектора се присъединиха към протеста.

Служителите в държавния сектор са недоволни от плановете в сектора да бъдат съкратени 120 000 служители до 2022 година, включително чрез доброволни съкращения, както и от намеренията за въвеждане на заплащане според заслуги.

Железничарите са притеснени от плановете на правителството да отмени гаранциите за безсрочен труд, автоматичното годишно повишаване на заплатите и ранното пенсиониране.

Недоволството и притесненията се разпространяват много бързо, каза Жан-Марк Канон от Общата конфедерация на труда (CGT), един от най-големите синдикати. Служителите на железниците планират тримесечна поетапна стачка от 3 април, докато работниците от държавни сектор нямат все още планове за бъдещи действия, но ще се срещнат следващата седмица за обсъждания.

Обществените допитвания представят един парадокс - повечето от анкетираните подкрепят стачката, но още по-голямо мнозинство подкрепя реформите, включително намаляването на броя на работещите в държавния сектор и въвеждането на заплащане, базирано на заслугите.

Това накара правителството, което миналата година реформира трудовия кодекс и изготви редица други реформи за осигуряването при безработица и обучението, да заяви, че ще отстоява плановете си, като следи отблизо протестите.









Последно в По света


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.