Няколко акции от банката на БРИКС ще осигурят пари на Гърция

stat
12:30  |  7 юли 2015 | По света / Редактор Виктор Стефанов /  
Сергей Сторчак: Първите, които проявиха интерес към банката на БРИКС, бяха гърците Сергей Сторчак: Първите, които проявиха интерес към банката на БРИКС, бяха гърците
Сн.: Getty Images/Guliver Photos

Достатъчно е Гърция да купи няколко акции на Новата банка за развитие (НБР), създадена от страните от БРИКС, за да получи право на финансиране.
Това заяви руският заместник-министър на финансите Сергей Сторчак в интервю за сп. "Индекс на безопасността", цитирано от ТАСС и БТА.
В БРИКС влизат Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка.

"Ако те (гърците) купят, образно казано, няколко акции и станат член на банката, то могат да претендират да получат от нейните ресурси", изтъква Сторчак, като пояснява, че размерът на вноската не е обвързан със сумата на финансиране.

Приемането на нов член в структурата винаги е политическо решение, подчерта обаче руският зам-министър. 

Вчера говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че темата за Гърция не фигурира в дневния ред на срещата на високо равнище на БРИКС, която ще се проведе в Уфа на 8 и 9 юли. От април председател на БРИКС е Русия.

"Стана така, че първите, които проявиха интерес към банката на БРИКС, бяха гърците. Щом заработи институцията, съветът на директорите ще подготви, а управителният съвет ще утвърди реда за разглеждане на заявления от нови кандидати за членство", подчерта зам.-министър Сторчак. Той добави, че "не вижда проблем" за одобряването на евентуална молба от Гърция.

Финансовите министри и ръководителите на централни банки на страните от БРИКС се събират днес в Москва. Там ще бъде проведено и заседание на управителния съвет НБР, с което официално започва работата на институцията.

Споразумението за създаване на Нова банка за развитие от БРИКС бе подписано на 15 юли 2014 година в Бразилия. Предвижда се институцията да финансира инфраструктурни проекти и проекти за устойчиво развитие в държавите от групата и в други страни. За първи президент на банката бе избран индиецът Кундапур Ваман.

Новата банка за развитие

На миналогодишната среща на върха на БРИКС в Бразилия бе договорено централата на банката да бъде в Шанхай. Китай обаче ратифицира учредяването на банката едва миналата седмица и се очаква тя да заработи най-рано догодина, припомня Ройтерс.

Капиталът й (до 100 млрд. долара) тепърва трябва да бъде оценен от рейтингова агенция, за да може да отпуска кредити. Възможно е по-нататък като партньори да се включат други нововъзникващи пазарни икономики като Турция, Мексико, Индонезия и Нигерия.

Очаква се съвместният паричен резерв за извънредни ситуации да заработи веднага, за да помага на страни членки ако пострадат от внезапно оттегляне на чуждестранни капитали.

"Банката е открита за приемане на нови участници сред страните-членки на ООН, като договореността е такава, че делът на БРИКС няма да се намалява под 55%. Т.е. контролът при всички случаи ще остане в БРИКС”, заяви в дните преди подписването на споразумението през 2014 г руският финансов министър Антон Силуанов.

Срещата на върха на БРИКС съвпада с форума в Уфа на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) - отбранителен съюз, в който влизат Китай, Русия, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан и Узбекистан, а Индия и Пакистан се готвят да се присъединят.
Очаква се руският президент Владимир Путин да разговаря в Уфа и с иранския президент Хасан Рохани. Иран е със статут на наблюдател в ШОС.





Последно в По света


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.