Гърция отказа намаление на пенсии и заплати

stat
13:20  |  17 април 2015 | Политика / Редактор Виктор Стефанов /    |  видео
Не стана ясно каква подкрепа за Гърция е обещал Барак Обама на Янис Варуфакис Не стана ясно каква подкрепа за Гърция е обещал Барак Обама на Янис Варуфакис
Сн.: EPA/БГНЕС
Видео: Разговори за Гърция във Вашингтон

Атина отказва на кредиторите да намали пенсии и заплати, а без финансова помощ при най-оптимистични прогнози ще фалира до юни, съобщават гръцките медии.
Гърция отказа да подпише споразумението с кредиторите си. То е необходимо, за да се деблокира помощта от 7,2 милиарда евро, останала от сегашната спасителна програма, предоставена от "тройката" кредитори (ЕК, ЕЦБ и МВФ).

Опозицията притиска правителството да приеме мерките на кредиторите и да подпише споразумението, независимо от политическата цена за СИРИЗА, предаде БНР.

Гърция "пресъхва"

Гърция изпитва отчаян недостиг на средства, докато европейските кредитори се опитват да принудят страната да се окаже в "ликвидно задушаване", заяви вчера гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис в изказване пред института "Брукингс" в столицата на САЩ Вашингтон.

"Вярно е, че ликвидност в Гърция пресъхва", призна министърът, цитиран от БНР.

Той също така посочи, че е налице политическа конспирация за натиск върху Атина, тъй като някои сили се опитват да "убият" правителството на СИРИЗА и предупреди, че това може да има опустошителни последици.

"Заигравката с Grexit (излизане на страната от еврозоната), или с ампутацията на Гърция е дълбоко антиевропейска. Всеки който казва, че знае какво ще се случи, ако Гърция бъде изтласкана от еврото, е заблуден", допълни Варуфакис.

Той предположи, че длъжностните лица от ЕЦБ и Европейския валутен съюз са оказвали умишлен натиск върху Гърция, докато страната е "гангренясала", за да провалят правителството на крайната левица СИРИЗА.

"Бих желал с нетърпение да приема всичките предлагани ни условия, но само ако те имаха смисъл. Настояването за първичен бюджетен излишък от 4,5% от БВП в икономика, намираща се в депресия и без функционираща банкова система е абсурдно. Ние имаме право да оспорим логиката на настоящата спасителна програма, която се провали", каза още Варуфакис.

"Няма да има "нищо по-лесно" за правителството на Алексис Ципрас от това да постигне непочтено съгласие с предложените мерки от кредиторите, както правеха предишните правителства, за да получи останалия транш от около 7 млрд. евро по досегашната спасителна програма, но това ще бъде най-погрешната постъпка. Това би било погрешно за нашия народ и за всеки гражданин на Европа и ще подсили образа ни на "бездънна яма", коментира гръцкият финансов министър.

"Ние няма да подпишем поемането на ангажименти, които знаем, че нашата икономика не може да изпълни", подчерта той.

Ние трябва да спечелим доверието на нашите европейски партньори, но те също така трябва да признаят, че в продължение на пет години са били за налагане на програма, която още повече влошава нещата. Те трябва да ни убедят, че са сериозни относно рестартиране на гръцката икономика, заключи Варуфакис.

Под "карантина"

Съседите на Гърция поставят под карантина всички клонове на гръцки банки, за да сведат до минимум опасността от заразяване на собствените кредитни системи, в случай, че преговорите между Атина и нейните чуждестранни кредитори се провалят, информира агенция ДПА, цитирайки гръцкия вестник "Катимерини", предаде БГНЕС.

Централните банки на Албания, България, Кипър, Румъния, Сърбия, Турция и Македония са накарали гръцките банкови клонове да сведат до нула своите сделки с гръцките ценни книжа, заеми и държавни облигации.

Шойбле: Пари срещу реформи

Гърция ще получи нов транш от помощта, само ако започне да изпълнява договорените реформи. Това заяви германският финансов министър Волфганг Шойбле след изказването на гръцкия си колега Янис Варуфакис, че Атина има нужда от отлагане на сроковете за връщане на взетите кредити.

Всяка следваща финансова помощ за Гърция ще бъде отпусната само след спазване на договорките, дадени от самата Атина за изпълняване на конкретни реформи, заяви Волфганг Шойбле също в реч пред американския институт "Брукингс".

В нея, без да споменава изрично Гърция, той подчерта, че Европа е научила урока си и няма интерес да дава пари, без да получава насреща спазени договори.

Обама подкрепи Гърция

Варуфакис се срещна с американския президент Барак Обама, но не направи изявление за медиите за разговора. Срещата се състоя в Белия дом в рамките на тържественото отбелязване на годишнината от независимостта на Гърция.

Кореспондентите на гръцките медии, присъствали на разговора, съобщиха за подкрепа от страна на Барак Обама към гръцкия народ и надежда, че страната скоро ще преодолее кризата, предаде БНР.

АНКЕТА: Ще извади ли СИРИЗА Гърция от кризата?






Последно в Политика


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.