Газовата връзка с Гърция е приоритет за ЕС

stat
13:12  |  20 януари 2017 | Бизнес / Редактор Георги Брандийски /  
Еврокомисарят по енергетика Мигел Ариас Канете е в Атина, където води преговори с гръцкото правителство Еврокомисарят по енергетика Мигел Ариас Канете е в Атина, където води преговори с гръцкото правителство

Европейският съюз поставя приоритет на интерконектора от Гърция за България за пренос на природен газ.
Еврокомисарят по енергетика Мигел Ариас Канете е в Атина, където води преговори с гръцкото правителство за ключови енергийни проекти. Сред тях е интерконекторът Гърция – България, съобщи БНР.

Канете каза се, че вече има положителна оценка за въздействието на околната среда от компетентните органи на двете страни. Газовата връзка е със 140 километра дължина на българска територия и ще достига до Стара Загора.

Коментари в гръцките медии посочват, че с тази междусистемна връзка се цели намаляването на зависимостта от руски газ и гарантиране на доставките.

Еврокомисар Канете и гръцкият енергиен министър Статакис обсъдиха също и плаващата платформа за втечнен газ до Александруполис, откъдето също може да се осигури гориво при необходимост и за двете страни.

Еврокомисарят се срещна и с гръцкия премиер, като основна тема на разговора беше изграждането на Трансадриатическия газопровод ТАП, който ще снабдява Европа с азерски газ. Това е проект от изключително значение за европейските страни и началото на доставките се планират за 2020 година.

Вчера българският министър на енергетиката Теменужка Петкова договори със сръбския си колега газовата връзка със Сърбия.





Последно в Бизнес


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.