Какви сценарии крият предсрочните избори в Гърция

stat
10:57  |  15 януари 2018 | По света / Автор Калин Каменов /  
Гръцкият премиер Алексис Ципрас вярва, че кабинетът му ще изкара пълния се мандат Гръцкият премиер Алексис Ципрас вярва, че кабинетът му ще изкара пълния се мандат
Сн.: БТА

Макар гръцкият премиер Алексис Ципрас да твърди, че кабинетът му ще изкара своя мандат до 2019-а, всичко показва, че вот ще има по-рано, съобщава "Филнюз".

Отговорът на въпроса "колко по-рано може да са изборите?" зависи от това как ще се развият нещата в икономиката и по националните въпроси на страната, които управляващата в Атина коалиция даде заявка, че иска да реши, като се започне от спора със Скопие за името на Македония.

 

В. "Та неа" смята, че съществуващият в момента политически климат в Гърция дава индикации за избори. В правителствената партия СИРИЗА повечето депутати вече мислят за това, а очертаващото се гласуване тази вечер на законопроекта с нови мерки за икономии е знак, че те са обезпокоени за запазване на постовете си и за оставане на власт, коментира вестникът.

 

Някои депутати преценяват, че предсрочните избори могат да са "някакво решение", ако се установи, че бремето от следващия преглед на спасителната програма или от това, какво ще последва за страната, след като изтече сегашната трета програма, тревожи до голяма степен левите функционери от СИРИЗА.

 

В главната опозиционна партия Нова демокрация нейният лидер Кириакос Мицотакис също е обявил предизборна тревога, като демонстрира желание този вот на всяка цена да е още тази година. Останалите от опозицията също са запретнали ръкави и обмислят своите ходове в случай на предсрочен вот, който ще зависи още и от това кога и колко бързо в Германия ще бъде съставено правителство, тъй като от него зависи и по-нататъшния дебат между европейци и МВФ за Гърция и нейния външен дълг.

 

Тази възможност не се изключва от самия премиер Ципрас и неговия екип, които оглеждат резултатите от всевъзможните социологически анкети, някои от които показват, че партията СИРИЗА е скъсила дистанцията от консерваторите до 10 пункта, пише още в. "Та неа". Най-ново проучване, цитирано от в. "Прото тема", показва, че ако сега има избори в Гърция, Нова демокрация ще ги спечели с преднина от 10,1 на сто, а СИРИЗА ще е втора. Социолозите отреждат трета позиция за новия лявоцентристки алианс, известен като Движение за промяна, а непосредствено след него са крайнодясната Златна зора и Комунистическата партия, докато Съюзът на центристите и партия Независими гърци, която сега е част от управляващата коалиция, се очаква да се борят за влизане в парламента.

 

Големият залог при евентуална изборна надпревара се очертава около неизвестността дали при такъв вариант консерваторите ще съумеят да съставят самостоятелен кабинет, тъй като гръцките избиратели показват, че главната опозиция ще спечели, но в същото време заявяват, че не искат това да стане в рамките на предсрочен вот.

 

"Филнюз" изрежда четири възможности за парламентарни избори: през юни тази година, през есента и по-специално през октомври, през май догодина заедно с евроизборите, или през септември, когато изтича мандатът на сегашната коалиция.






Последно в По света


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.