Еврогрупата се събира извънредно и чака нова гръцка оферта

stat
07:06  |  6 юли 2015 | Политика / Редактор Виктор Стефанов /  
Ангела Меркел и вицеканцлерът Зигмар Габриел. Германия засега не вижда основа за нови преговори с Гърция Ангела Меркел и вицеканцлерът Зигмар Габриел. Германия засега не вижда основа за нови преговори с Гърция
Сн.: EPA/БГНЕС

Еврогрупата се събира извънредно след гръцкия референдум и чака предложения от Атина. Мартин Шулц призова за хуманитарна програма за Гърция.
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи, че свиква заседание на лидерите на еврогрупата във вторник, за да обсъдят обстановката след резултатите от гръцкия референдум. Срещата е насрочена за 18 ч. (19 ч. б. вр.).

61.3% от участвалите в референдума казаха "не" на плана за реформи, предложен от кредиторите на Гърция - ЕС,ЕЦБ и МВФ.

Германия: Няма основа за преговори
 
"В светлината на вчерашното решение на гръцкия народ, няма основа за започването на преговори по нова спасителна програма", каза пред журналисти Щефан Зайберт, говорител на германския канцлер Ангела Меркел.

"От Гърция зависи да направи нещо по въпроса. Чакаме да видим какви предложения ще направи гръцкото правителство на своите европейски партньори", допълни още той.

Същевременно Зайберт категорично отрече възможността за ново отписване на част от гръцкия дълг.
"Това не е тема, която се дискутира“, заяви той.

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас предложи 30% намаление на дълга и 20 години гратисен период.

Никакво решение за Гърция няма да бъде взето преди проблемът да бъде обсъден на насрочената за днес среща на френския президент Франсоа Оланд и канцлера Ангела Меркел, съобщи Франс прес, цитирайки финансовия министър Мишел Сапен.

Той подчерта, че дискусиите "ще имат дълбок и реалистичен" характер, предаде БТА.
Френският финансов министър призова гръцкото правителство да направи предложения, така че преговорите с кредиторите да могат да бъдат рестартирани.

В интервю за Би Би Си доктор Михаел Фукс – зам.-председател на Християндемократическата партия на канцлера Меркел, цитиран от БНР, каза, че:

"(Вотът) изобщо не помага, защото ако някой ми казва, че не иска да провежда реформи, но получава 10 милиарда евро всяка година, къде ще му излезе краят? И в останалите 18 страни в Европа имаме същите демократични системи и избирателите ни не искат вечно да дават пари на Гърция."

Еврогрупата очаква предложения от Атина

Финансовите министри от еврозоната очакват нови предложения от Гърция преди срещата си, планирана за утре, съобщи председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум в "Туитър".

"Утре заседанието на Еврогрупата започва в 13:00 часа (11:00 часа по Гринуич или 14:00 часа българско време). Министрите очакват нови предложения от гръцките власти", заяви Дейселблум в поста си, цитиран от ДАП и БТА.

По-рано Йерун Дейселблум нарече резултатите от вчерашния референдум в Гърция "достойни за съжаление от гледна точна на бъдещето на Гърция"
За възстановяването на гръцката икономика трудните мерки и реформи са неизбежни
, смята Дейселблум.

Грекзит?

Словашкият финансов министър Петер Казимир предупреди, че гръцкото „не“ на референдума отваря вратата на Гърция за напускането на еврозоната, цитира думите му британският "Телеграф", предаде "Фокус".

Кошмарът на архитектите на еврото – че някоя държава може да напусне клуба, изглежда като реалистичен сценарий, след като Гърция гласува с „не“ днес“", написа в социалната мрежа „Туитър“ финансовият министър на Словакия.

Шулц: Незабавна хуманитарна помощ

Трябва да уважим гласа на гърците, това е труден ден, заяви председателят на Европейския парламент Мартин Шулц тази нощ и призова за хуманитарна програма за Гърция.

Според мен с всеки изминал ден гърците ще изпитват все повече трудности, би трябвало най-късно във вторник, на заседанието на лидерите от еврозоната, да обмислим програма за хуманитарна помощ. Обикновените граждани, пенсионерите, болните и децата в забавачниците не би трябвало да плащат цената за тази драматична ситуация, в която правителството въвлече държавата. Незабавно е необходима хуманитарна програма, категоричен е Шулц. 

Обещанията на гръцкия премиер Алексис Ципрас, че гласуването с "не" на референдума ще подобри преговорните позиции на Гърция, според мен са неверни.

Обстановката е трудна, гърците казаха "не", но останалите 18 от еврозоната одобриха отхвърлените на референдума предложения. Това е демокрацията в Гърция, но демократичните правителства и парламенти в държавите от еврозоната виждат нещата различно, посочи Мартин Шулц.

АНКЕТА: Ще доведе ли "не"-то на референдума до "Грекзит"?




Последно в Политика


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.