”Газпром” намекна за промяна в сроковете за ”Турски поток”

stat
14:39  |  7 октомври 2015 | По света / Редактор Виктор Стефанов /  
Вицепрезидентът на ”Газпром” Александър Медведев на посещение в София (Снимка архив) Вицепрезидентът на ”Газпром” Александър Медведев на посещение в София (Снимка архив)

"Газпром" няма да намалява доставките за Европа и не изключва промяна в сроковете за изпълнение на "Турски поток".
"Газпром" не планира да намалява обема на доставки на газ за Европа, както бе през миналата година, заяви пред журналисти вицепрезидентът на руския газов монополист Александър Медведев, цитиран от ТАСС и БТА.

"Няма нищо общо с това, което бе миналата година. Няма никакво сравнение. Обемите на износа са значително по-високи - 159-160 милиарда кубични метра спрямо 146,3 милиарда кубични метра", допълни Медведев.

"През миналата година имаше особено положение, когато преди началото на зимата, имайки предвид как се държаха нашите украински колеги, трябваше да създадем резерв в системата, за да бъдем готови и в най-неприятни ситуации да покриваме търсенето на клиентите си", каза Медведев.

"Газпром" не изключва, че сроковете за изпълнението на проекта "Турски поток" могат да се променят с една година, коментира още Медведев на среща с журналисти.

"Ако сроковете се променят с една година, нищо страшно няма да стане", каза още вицепрезидентът на "Газпром".

Турските власти, според думите му, изтъкнали значението на първата линия от "Турски поток", но са готови за строителството и на всичките четири.

Вчера президентът на "Газпром" Алексей Милер заяви, че плановете са за строителство на не повече от две линии.

Милер каза още, че проектът не е изправен пред никакви политически рискове. Работата по подготовката на текста за междуправителствено споразумение напредва, никакви фактори не влияят на тази работа, допълни Милер, отговаряйки на въпрос дали ситуацията в Сирия няма да се отрази на постигането на междуправителственото споразумение.

Намаляването на мощността на газопровода "Турски поток" до 32 милиарда кубични метра годишно е свързано със строителството на "Северен поток-2", уточни Милер в интервю за телевизия "Россия 24". Общата мощност на "Северен поток-1" и "Северен поток-2" ще бъде 110 милиарда кубични метра, допълни президентът на "Газпром", цитиран от ТАСС.




Последно в По света


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.