Починаха още четирима души, нуждаещи се от изкуствено сърце

stat
11:03  |  1 август 2014 | Общество / Редактор Надежда Христова /  
168 000 лева струва операцията за поставяне на изкуствено сърце, а НЗОК покрива само 50 000 лева от тях 168 000 лева струва операцията за поставяне на изкуствено сърце, а НЗОК покрива само 50 000 лева от тях
Сн.: EPA/БГНЕС

Още четирима българи, нуждаещи се от изкуствени сърца, са починали през юли, след смъртта на 45-годишния Александър Михайлов на 1 юли, съобщи проф. Генчо Начев.
Директорът на столичната университетска болница "Св. Екатерина", където се борят за живота на такива пациенти, съобщи вчера пред "Труд", че починалите са на 38, 42, 52 и 59 години.

168 000 лева струва операцията за поставяне на изкуствено сърце, а НЗОК покрива само 50 000 лева от тях. За тежко болните е непосилно да доплатят 118 000 лв. Затова и близките на починалия Александър Михайлов обявиха, че ще съдят държавата в Страсбург.

Докато у нас финансирането на животоспасяващия орган е частично, то в останалите страни от ЕС здравните фондове го покриват напълно, обясниха близките на починалия мъж.

В началото на юни бе съобщено, че над 20 са пациентите, които се нуждаят от изкуствено сърце, но 8 от тях са на "косъм от смъртта". Към днешна дата петима са мъртви.

Сред останалите живи е 65-годишният Йосиф Йосифов. Преди броени дни той пак е приет в "Св. Екатерина", където лекарите успяват да го "закрепят", допълва "Труд". Не е ясно обаче кога сърцето отново ще "забуксува" и не се знае дали следващия път лекарите ще могат да компенсират дейността му.

"Очаквам Йосиф да дойде пак при нас до месец", каза проф. Начев.

Другите двама в критичния списък вече са с увреден черен дроб т.е. ако сега им се постави изкуствено сърце, може да се стигне до кървене. Затова за тях изходът е само сърдечна трансплантация.





Последно в Общество


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.