Андронов: И тази година ще има Луковмарш в столицата

stat
16:37  |  13 февруари 2018 | Общество / Автор Калин Каменов /  
Звездомир Андронов е един от организаторите на Луковмарш Звездомир Андронов е един от организаторите на Луковмарш
Сн.: Dir.bg

Мога да кажа, че маршът придоби популярност и извън България, твърди Звездомир Андронов.
Българският национален съюз (БНС) е крайнодясна непартийна организация в България със седалище в София. Определя се като патриотична, националистическа и родолюбива. БНС от години е организатор на Луковмарш и се ръководи от Звездомир Андронов и Николай Николаев. Тази година отново ще се проведе марш в памет на генерал Луков, който ще е в събота.

По този въпрос потърсихме за мнение Звездомир Андронов. Ето какво сподели той пред Дир.бг.

- Г-н Андронов, Луковмарш има и привърженици, и противници. За някой е срамно в София да се почита човек, който е определян за антисемит. Вие имате друга гледна точка. Защо вече толкова години го организирате?

- Основната ни идея е да почетем паметта на генерал Христо Луков. С такава идея тръгнахме да правим това преди 15 години и с такава идея продължаваме. Тогава всичко бе спонтанно. Около 15 души тогава проведохме факелно шествие. Тръгнахме от църквата „Света Неделя“, където преди това възрастни хора правеха панихида за генерал Луков. Тогава решихме и тръгнахме на шествие. Просто отидохме до дома му, за да поднесем цветя. Както е известно, той е убит от комунистически терористи на днешния ден, 13 февруари, през 1943 година.

За наше учудване през годините шествието се разрасна. Стана по-масово, стана популярно. Може би принос в това имат и нашите противници, които се опитват да ни спрат. Мога да кажа, че маршът придоби популярност и извън България. Ние почитаме един български герой. Сблъскваме се с това да се опитват да ни кажат какво можем да почитаме и какво не можем.

- Различни са трактовките за личността на генерал Луков. Това кара хората да бъдат не толкова отворени към прояви, които го почитат... Определят ви като крайни?

- За да ни определят като крайни, нека кажем къде и какво е началото, според което има и крайни неща. Сигурно сме доста по-различни като мислене и идеология от общоприетия светоглед на управляващите и политическата класа. За нас генерал Луков не е спорна личност. Според мен в обществото битуват много грешни схващания за генерал Луков, които са насаждани от определени кръгове. Това е причината една част от обществото да го приема като спорна личност.

Ние почитаме генерал Луков заради цялостния му живот и действие. Той е една многостранна личност. Той е герой от Първата световна война. В последните дни на войната той, като артилерист, остава сам на позиция на възвишение над Кюстендил. Заради комунистическата пропаганда голяма част от българските войници дезертират. Той остава сам с няколко зенитни оръдия. Той не прекрачва клетвата си да служи на България. Майор Луков, към онзи момент, с помощта на овчари и няколко оръдия стопира сръбската армия. Настъпва примирието и така се очертава границата. Ако не е бил той, сигурно днес Кюстендил щеше да е в Сърбия.

- Организацията ви с какво се занимава?

- Основната ни идея е запазването на историческата ни памет. Запазването на исторически събития, които да се помнят и предават. Да се помнят имената на герои на България. И тук искам да кажа нещо важно, което се пропуска, когато се говори за нас. Ние не правим чествания и почитания само на генерал Луков. Правим организация за почитане паметта на Васил Левски, Христо Ботев, можем да минем и към хора като Тодор Александров, легендарен водач на ВМРО, Владо Черноземски...

- Но тези прояви остават незабелязани...

- Да, така е. Когато се почитат хората, които споменах, за тях нещата са изчистени. В България нещата стават интересни, когато има нещо скандално. Ние станахме известни покрай Луковмарш, но това не е била нашата цел. Когато преди 15 години направихме първото шествие, не сме си поставяли за цел да се развиваме. Просто интересът и медийният шум работят за нас.

- Каква е комуникацията ви със Столична община?

- Искам да внеса яснота по въпроса. Пускат се много неверни неща по темата. С общината нямаме почти никакъв диалог и то по тяхна вина. Първите няколко години нямахме проблем. Това е факт. Какво се случва. Режимът за организиране на такова мероприятие е уведомителен, а не разрешителен. След като си уведомил общината, тя при определени обстоятелства има право да откаже. И това трябва да стане до 24 часа след уведомлението. После се отива на съд.

Първите 6-7 години уведомявахме по надлежния ред и нямаше проблеми. Когато започна да се вдига шум, когато някой реши, че генерал Христо Луков е неудобен за него по някаква причината, от общината започнаха да се опитват да ни спрат. Но по закон те нямат аргументи и се опитват чрез други начини да ни спрат.

Маршът не е спиран по законов път. В последните години се стигна до това, че при нашето събиране да ни връчват заповед, че в хора от групата ни са намерени „опасни неща“ и това е повод мероприятието да се спре.

Искам да илюстрирам колко е абсурдно това. Ние се събираме в 17,30 часа в събота, примерно. В 17,45 ни връчват заповед на кмета, че в наши хора са открити „опасни неща“. Значи хората от МВР са установили „опасните неща“, докладвали са на СДВР, от СДВР са докладвали на кмета, кметът е издал заповед и те ни я връчват на нас. И това става в събота в рамките на 30-40 минути.

Ясно е, че това няма как да стане. Заповедта е била написана предварително и просто ни се връчва. Ние обжалвахме в съда и магистратите определиха отказа за незаконен. И какво се случва. Никой не може да ни спре да положим цветя на паметната плоча на генерал Луков. В един момент полицията ни казва, че ще ни съпроводи, но вече като неорганизирано мероприятие. Все едно сме разделени на групи. И така ни съпровождат. Призивите за забрана ни правят реклама.

- Тази година как стоят нещата?

- Ние рано пуснахме уведомлението си, а от общината ни върнаха отказ в рамките на 24 часа. Както е по закон. Позоваваха се на това, че има европредседателство и от СДВР и МВР ни отказват. Обжалвахме в съда отказа и магистратите отмениха заповедта за забрана на Столична община.

Към момента ситуацията е такава. Ще видим в събота, когато се събираме, дали няма да ни изненадат от общината с нещо ново. Към момента маршът не е забранен, защото заповедта на кмета Фандъкова е отменена от съда. Сега в къщата на генерал Луков, която се намира в центъра на София, живеят негови наследници, а ние отново ще поднесем цветя.

P.S. От Столична община коментираха пред Дир.бг, че са издали две забранителни заповеди. Едната не е уважена от съда. „В изпълнение на решението на съда ние ще допуснем поднасянето на цветя пред къщата на генерал Луков, но не и марш. В същия ден имаме и мероприятия от европредседателството, за което има създадена организация с МВР и НСО“, заявиха от общината.
 






Последно в Общество


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.