ДБГ: ГЕРБ налагат пълзяща диктатура

stat
17:38  |  13 декември 2017 | Политика / Автор Калина Петрова /  
Димитър Делчев и Найден Зеленогорски от ДБГ Димитър Делчев и Найден Зеленогорски от ДБГ

Вместо в защитници на правото и закона, институциите се използват, за да се удрят икономически кръгове и да се притискат медии.
Обявеният от премиера план за пълна ревизия на приватизацията се свежда до избирателно вадене на папки за разследване, заявиха от ДБГ визирайки запорите на имущество на издателят Иво Прокопиев.

Министър-председателят трябва да даде отговор пред обществото - защо досега в нито един годишен доклад на подопечните му КОНПИ и АПСК не са посочени проблемни приватизационни сделки, но започват кампанийно да изскачат подобни казуси, обслужващи публичния образ на ГЕРБ.

В навечерието на председателството на Съвета на Европейския съюз е недопустимо българските институции да се използват като инструмент за саморазправа с неудобни опоненти, бивши реформаторски министри. В тази комбинация на пълзяща диктатура и задрямало общество медиите са превърнати в арена за битка на икономически кръгове и това е причината доверието към тях да става все по-ниско, а в световните класации България да се срива под страни от Третия свят.

Европейските и ЕНП ценностите диктуват институциите да прилагат закона еднакво спрямо всички, а не произволно да подслушват и заплашват журналисти и политици. Демокрацията е застрашена от липсата на медийна свобода и наличието на институции, работещи в режим на групировки.

Необходими са законови промени и институционални реформи, които да гарантират справедливото функциониране на държавата. Управляващото мнозинство е доказало липсата на каквато и да било воля за подобна промяна.

Ето защо призоваваме всички демократични партии в България заедно да се противопоставим на опитите за връщането на страната в мъглявите години на прехода.




Последно в Политика


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.