Мая Манолова е новият омбудсман

stat
12:10  |  30 юли 2015 | Политика / Редактор Таня Тодорова /    |  видео
Мая Манолова е новият омбудсман на страната Мая Манолова е новият омбудсман на страната
Сн.: Bulphoto
Видео: Манолова: Ще бъда добрият омбудсман

Мая Манолова е новият омбудсман на страната. Тя беше избрана от парламента след процедура на тайно гласуване.

При гласуването от общо 223 гласували Манолова е получила 129 гласа, предаде БТА. Другият кандидат - Константин Пенчев, е получил 82 гласа. Невалидните бюлетини са 12.

 Депутатите имаха един час да упражнят вота си. Гласуването беше с бяла бюлетина, на която бяха написани имената на двамата кандидати. 

Вижте снимки от гласуването >>>

При гласуването в празно квадратче пред името на кандидата всеки народен представител можеше да отбележи със знак Х предпочитания от него. 

Председателят на Комисията за произвеждане на тайното гласуване Евгени Стоев от ГЕРБ отвори запечатаната зала "Запад" на Народното събрание, където се проведе гласуването.

Номинираните за поста бяха Мая Манолова и настоящият обществен защитник Константин Пенчев, чийто мандат изтича през октомври. Кандидатурата му беше издигнато от Реформаторския блок.

Другият номиниран, който спечели надпреварата, беше депутатът от "БСП лява България" Мая Манолова. Подкрепа за нея бяха изразили парламентарните групи на БСП, ДПС, АБВ и Патриотичния фронт.

Полагането на клетва от новия омбудсман Мая Манолова ще стане, след като си прекрати членството в ПГ на "БСП лява България".

Ще работя с всички институции, с правителството, с парламентарното мнозинство, за да могат гражданите да бъдат активно защитени. Ще бъда активна, критична, но в интерес на гражданите. Това заяви Мая Манолова след избора й за омбудсман.

Манолова поясни, че една от първите й срещи ще бъде с настоящия омбудсман, защото в работата на институцията според нея трябва да има приемственост.
Разговорите с него ще ми бъдат изключително полезни, отбеляза тя.

Основната ми идея за промяна е омбудсманът да отиде при хората, да пресреща проблемите на място, а не да чака да бъде сезиран и гражданите да тропат на неговата врата, посочи Манолова.

Попитана за мотивите да се кандидатира за поста, Манолова отбеляза, че се е убедила, че ако иска да бъде наистина полезна на българските граждани в трудна ситуация, трябва да го прави извън партийната дреха, от позицията на институция.

"Ще се посветя в следващия етап от живота си на защитата на българските граждани. Всъщност, затова влязох в политиката преди 10 години, затова преди 20 години станах адвокат", обясни Манолова.

След избора в пленарната зала Мая Манолова благодари на всички депутати, които са я подкрепили и са повярвали, че ще бъде ефективен и достоен защитник на гражданите.

Благодаря и на тези, които не ме подкрепиха, защото ще имам предизвикателството да докажа, че мога да бъда добрия омбудсман, допълни тя.

Манолова заяви, че Народното събрание и страстта на парламентарната битка ще й липсват, но й предстои друга, не по-малко важна битка - тази за правата на българските граждани.

"Ние не се разделяме за постоянно, защото омбудсманът има работа и в парламента винаги, когато се обсъждат важни законопроекти, отнасящи се до правата на българските граждани. Аз съм убедена, че ще работим добре заедно", каза още Мая Манолова пред депутатите.

 В социалната мрежа "Фейсбук" зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов публикува бюлетината, с която е гласувал за омбудсман в парламента. Снимката е доказателство, че личният му избор е бил досегашният омбудсман Константин Пенчев. Всички депутати от ГЕРБ са гласували или за Константин Пенчев, или са пуснали недействителна бюлетина, защото може да се търси по-добър вариант за омбудсман на страната, заяви Цветанов.  Попитан дали ще предприемат нещо за избора й, Цветанов отговори, че по правилата, приети от парламента и проведената процедура, нямат такава възможност.

Протест #НезаМая организираха недоволни граждани. Според организаторите на протеста във Фейсбус, Мая Манолова не била подходяща за омбудсман заради гръмването на скандала около Костинбродската афера.

АНКЕТА: Одобрявате ли избора на Мая Манолова за омбудсман?






Последно в Политика


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.