Съратник на Горбачов: Новата студена война е опасна за света

stat
13:35  |  7 декември 2017 | По света / Автор Красимир Тодоров /  
Двамата лидери Путин и Тръмп носят голяма отговорност пред света Двамата лидери Путин и Тръмп носят голяма отговорност пред света
Сн.: БТА

Светът е на прага на нова студена война. И тя ще е по-опасна от познатата ни до началото на 90-те години на миналия век, защото липсва паритет между страните.
Това казва пред френския вестник La Croix прессекретарят на последния съветски партиен лидер Михаил Горбачов Андрей Грачов.

Според него, преди години наличието на паритет между двете супердържави - САЩ и СССР е направило процесите на противопоставяне предсказуеми, защото е имало "червени линии", които нито една от двете държави не е пресичала.

"Днес Русия определено е по-слаба в сравнение с времената на СССР и това я прави агресивна и непредсказуема. В същото време Запада продължава да се държи като победител и не постъпва разумно, което изостря ситуацията в света", смята Грачов.

Той е категоричен, че и двете държави - САЩ и Русия са се провалили след приключването на предишната Студена война.

"Русия не премина успешно изпитанието на свободата, а САЩ-изпитанието на победата", смята съратникът на Михаил Горбачов.

Според него, Москва се стреми да се покаже равна на щатите, но има доста по -малка тежест. Затова присъединяването на Крим е станало отговор на "загубата" на Украйна през 2014 година.

"Новото поколение си играе на война, сякаш е във видеоигра, а светът се намира често на минути от откриването на огън и запалването на гореща война", смята Грачов и привежда като пример локалните конфликти в Сирия и на Корейския полуостров.




Последно в По света


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.