Мая Манолова бори трафика на хора с цел трудова експлоация

stat
13:36  |  15 януари 2018 | Общество / Автор Калин Каменов /  
Мая Манолова се обяви против трафика на хора с цел трудова експлоация Мая Манолова се обяви против трафика на хора с цел трудова експлоация
Сн.: БТА

По брой на жертви трафикът с цел трудова експлоатация в България е на второ място след сексуалната експлоатация.
Това каза омбудсманът Мая Манолова при откриването на форум за трудовата експлоатация, организиран съвместно с Асоциация "Анимус".

Според нея най-сериозната причина за трудовата експлоатация е икономическото състояние, безработицата в по-слабо развитите региони в страната, ниското образование на част от населението.

Манолова припомни, че по различни данни работещите бедни у нас са между 400 и 700 хиляди души. По думите на омбудсмана престъпленията, свързани с трафик с цел експлоатация се разпознават трудно - средногодишно у нас около 20 са образуваните наказателни производства.

Тя припомни, че по данни на Международната организация по труда в световен мащаб жертвите на трудова експлоатация са 21 милиона души, а приходите от трафик с цел трудова експлоатация се оценяват годишно в рамките на 3,5 милиарда евро по данни на Европол.

Мая Манолова обърна внимание на съвременните форми на трудова експлоатация като тежки нарушения на трудовите права - неизплащане на заплатите, проблемите с извънредния труд, с работното време, свързани със сумираното му отчитане, които довеждат до загуба на осемчасовия работен ден в някои отрасли.

Работата при много тежки условия - студени цехове например, също са форма на трудова експлоатация, смята омбудсманът. Терминът трудова експлоатация се изпари както в законодателството, така и в говореното на институции, каза Манолова.

Според нея на политиците не им е удобно да ползват този тежък термин и го заменят с елегантни форми като нарушения на трудовите права.

Директорът на Асоциация "Анимус" Надежда Стойчева отбеляза, че нарушаването на трудови права се счита за административно нарушение и за него фирмите търпят само административни наказания като глоби.

Експертите се обединиха около тезата, че са необходими законодателни промени, за да бъдат наказвани работодателите за съвременните форми на трудова експлоатация.

Манолова отбеляза обаче, че такива промени стават трудно - една година пленарно време е отнело разрешаването на проблема с неизплатените заплати.

Около 3000-4000 са жалбите за неизплатени заплати, като сред тях има и колективни, каза омбудсманът в отговор на въпрос има ли точна статистика за това колко хора са жертва на трудова експлоатация в България. Това тежко нарушаване на трудови права е част от съвременните форми на експлоатация, има и други, каза Манолова.

Тя призова хората да подават жалби до институцията на омбудсмана.

Припомняме, че преди време омбудсманът Мая Манолова и президентът на КНСБ Пламен Димитров внесоха в НС пакет от 7 законодателни промени, които да прекратят т. нар. „модерно робство“.

Става въпрос за неизплащането на работни заплати, осигуровки, обезщетения, неизпълнени социални ангажименти и др.  






Последно в Общество


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.