Форум за иновации събра хиляди хора, жадни за нови идеи

stat
17:55  |  23 февруари 2018 | / Автор Таня Тодорова /  
Леона Асланова Леона Асланова

Четвъртото издание на форума за иновации Innovation Explorer събра хиляди хора, жадни за нови идеи.

Събитието се реализира с медийна подкрепа на Dir.bg.

“Форумът тази година показа, че вече не говорим за иновациите у нас в бъдеще време, а те се случват сега. И че България има потенциал да се превърне в “бърз иноватор” по подобие на малки държави като Сингапур, Естония, Ирландия, които са намерили своите ниши за развитие и се противопоствят успешно на икономиките на световните гиганти”, каза Леона Асланова, организатор на събитието.

Събитието откриха Огнян Златев, Председател на представителството на Европейската комисия в България, Йорданка Фандъкова, Кмет на Столична община и Стамен Янев, Изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции. Водещ и модератор беше журналистът от бтв Светослав Иванов.

снимка

“Tехнологиите и иновациите са чудесното проявление на мечтите на хората, но те разгръщат тъмната страна на човешката природа. И трябва да намерим баланса. Нашият баланс, като човешки същества, които използват свои собствени инструменти и творения. Нуждаем се от нашите спасители. Спасители, които могат да ни защитят от Черното огледало. Това е целта на Innovation Explorer - да ни даде възможност да говорим свободно и да бъдем честни. Да даваш и да получаваш "Храна за размисъл!”, каза Светослав Иванов в откриващата си реч на събитието.

Огнян Златев ни пожела да мислим “въвзишено и мащабно”, а кметът на София, г-жа Фандъкова изрази готовността на Столична община да подкрепя иновативността на града и неговата модернизация. Янев изказа увереност, че Агенция за инвестиции ще привлече компании, като глобалните иноватори Amazon, Facebook, Google, Ocado, които бяха гости на форума, като бъдещи инвеститори в страната, защото тя става все по-привлекателна инвестиционна дестинация по данни от последните години.

Форумът беше посетен от хиляди гости, които се докоснаха до иновациите в мащабен план и се заредиха с вдъхновение за нови идеи и проекти.

снимка

“Светът се променя и в момента възрастовата граница за работа е паднала надолу до 15-16 години и се е вдигнала нагоре до 80-90 години, т. е., едновременно на пазара работят три поколения, с различни цели и нужди: аз, майка ми, сина ми и дъщеря ми, това е революция, която трябва да осмислим, каза Мария Мелкова от Майкрософт. А Джеф Безос от Amazon наблегна на принципите, които стоят в основата на успеха на тяхната компания, 14 приниципа за иновации, сред които най-важни са глобалното и мащабно мислене далеч напред във времето, стимулирането на човешкото любопитство и уменията на откривателите и изобретателите в обществото, защото те са хората, които подобряват средата.

Събитието се организира за четвърта поредна година и е единствения и най-големия форум посветен изцяло на иновациите в Югоиизточна Европа. Гости от на 12 държави бяха сред лекторите, а от още 5 държави имаше специални гости, като посланикът на Южна Корея Шин Бунам, представители на Американската търговско-промишлена палата, на Посолоството на Кралство Нидерландия в България и др.






Последно в На фокус


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.