Разкриха откъде са атентаторите от атаката в Истанбул

stat
15:07  |  30 юни 2016 | По света / Редактор Надежда Христова /  
Броят на жертвите на тройния атентат в Истанбул продължава да расте Броят на жертвите на тройния атентат в Истанбул продължава да расте
Сн.: EPA/БГНЕС

Атентаторите самоубийци от атаката на летище "Ататюрк" в Истанбул са граждани на Русия, Узбекистан и Киргизстан, съобщи представител на турското правителство.
Единият от атентаторите е идентифициран, каза вътрешният министър на Турция Ефкан Ала, цитиран от "Хюриет". Министърът обаче не съобщи кой е той.

Според турския вестник, един от тримата извършители е руският гражданин от чеченски произход Осман Вадинов. Смята се, че той е от руските части на Кавказ.

Той е пристигнал в Турция през 2015 г. от Ракка - "столицата" на "Ислямска държава" в Сирия, но няма официално потвърждение за това.

Ефкан Ала каза още, че жертвите на терористичната атака са достигнали 43. Той добави, че 19 от жертвите са чужди граждани.

Единият от организаторите на атентатите в Турция е бил задържан в България през 2011 година, съобщи БНТ.

Това е Ахмед Раджапович - чеченец, който е арестуван у нас след искане на Русия за екстрадицията му.

Искането се гледа в апелативния съд в Пловдив, но е отказано, защото Раджапович е със статут на бежанец в Австрия, с която България има спогодба за бежанците.

13 души, от които трима чужденци, са задържани днес при полицейска операция в Истанбул във връзка с тройния атентат на международното летище "Ататюрк". Претърсени са три от големите райони в града.

По всички данни атаката е дело на "Ислямска държава", но все още никой не е поел официално отговорност за атентата.

Опасността от извършване на терористични актове в Турция продължава да бъде висока, напомнят от българското Министерство на външните работи. От там препоръчват на българските граждани, които желаят да посетят Истанбул, да проявяват повишено внимание и стриктно да изпълняват разпорежданията на органите за сигурност при възникване на кризисни ситуации.

Българското консулство в Истанбул и посолството ни са в готовност да реагират във всеки един момент. На сайта на МВнР има услуга за електронно вписване на хората, които пътуват за Турция. Уведомихме и помолихме българските граждани да се регистрират на сайта на МВнР - имаме, една електронна услуга, която се нарича „Пътувам за”, която отнема само няколко минути, но създава възможност българските посолства и консулства да реагират много бързо и да имат контакт с тях, ако нещо се случи”, поясни външният министър Даниел Митов, цитиран от БНР.

Той допълни, че е добре българите да се уведомяват за обстановката във всяка една държава, за която пътуват или преминават.





Последно в По света


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.