Мафията заливала САЩ с фалшив зехтин

stat
04:01  |  22 февруари 2017 | По света / Автор Николай Големанов /  
Италианската полиция удари частица от агробизнеса на мафията Италианската полиция удари частица от агробизнеса на мафията

Италианската полиция разби престъпна група, която изнасяла некачествен и стар зехтин в САЩ, а го продавала за екстра "върджин", предадоха Ройтерс и БТА.
Арестувани са 12 души, свързани с мафията ндрангета в Калабрия.

Бандата доставяла евтин зехтин от маслиново кюспе в САЩ. Там той бил етикетиран наново като екстра "върджин" зехтин, ценен заради вкуса му и ползите за здравето. После доставяли ментето в големи магазини в Ню Джърси.

Зехтинът от кюспе струва една десета от цената на екстра "върджин", който се продава по около 10 евро за литър, казва Давид Граниери, шеф на Асоциацията на производителите на маслини.

 €16 милиарда годишно от престъпен агробизнес

Италиански престъпни банди са спечелили около 16 милиарда евро през 2015 г. от незаконни дейности около земеделието, сочат данни на италианската селскостопанска асоциация Колдирети.

Освен подправени продукти, престъпните банди печелят пари и от контрол върху фирми и ферми, от фиксиране на цените, от контрол върху търговията и от експлоатиране на работна ръка.

През 2015 г. престъпни банди са принудили над 100 000 италианци и мигранти да работят по много часове за малко пари на полето, обобщават от профсъюзите.

В разкритата схема за зехтина няма доказателства за експлоатация на работна ръка, но е установено, че поне 10 тона нискокачествен зехтин бил доставен от Италия в САЩ, като в някои случаи стоката е била с изтекъл срок.





Последно в По света


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.