РБ се разколеба за Радев, иска орязване на заплатите в БНБ

stat
12:59  |  29 юли 2015 | Политика / Редактор Георги Брандийски /    |  видео
Бившият и настоящ УС на БНБ носи солидарна, поне морална отговорност за това, което се случи, каза Найден Зеленогорски Бившият и настоящ УС на БНБ носи солидарна, поне морална отговорност за това, което се случи, каза Найден Зеленогорски
Сн.: БГНЕС
Видео: РБ няма да подкрепи кандидатурите за подуправители на БНБ

РБ е разколебан в доверието си към гуверньора на БНБ Димитър Радев след избора на тримата подуправители. Блокът иска намаляване на заплатите в БНБ.
Това обяви в кулоарите на Народното събрание съпредседателят на ПГ на Блока Найден Зеленогорски, цитиран от БТА. В средата на месеца реформаторите подкрепиха избора на Радев за управител на БНБ.

По рано днес депутатите гласуваха избора на подуправители на БНБ. С гласовете на ГЕРБ, АБВ, БДЦ и ДПС бяха избрани предложените от Димитър Радев Димитър Коств, Калин Христов и Нина Стоянова.

При клетвата на Калин Христов, Димитър Костов и Нина Стоянова в пленарната зала депутатите от групите на РБ и ПФ излязоха.

Не разбирам защо Радев не направи крачката да оттегли тези подуправители и да предложи други. Този избор по никакъв начин не възстановява доверието в БНБ, коментира Зеленогорски.
Неразбираемо за него било и защо тримата подуправители не са си подали с достойнство, по думите му, оставките си. Нима те смятат, че българското общество ще ги подкрепи в това тяхно решение, попита той.

Зеленогорски подчерта, че грабежът на века (КТБ) е станал и с тяхното мълчаливо съдействие. Оттук насетне хората, които гласуваха за тези подуправители, носят отговорност за това, което ще се случва, обяви той.

В Блока са притеснени и от решителната подкрепа на ДПС при вота в залата. По думите на Зеленогорски, в момента в кулоарите на парламента витаели слухове, че и тримата подуправители са хора на Движението. Надявам се и колегите от ГЕРБ да се притесняват, защото на практика остава целият екип без Иван Искров, подчерта той.

Атанас Атанасов (ДСБ) увери, че с днешното решение няма да бъде разклатено правителството, но ерозира общественото доверие към управляващите изобщо.

Фиксиране на заплатите на управата на БНБ

От РБ внесоха изменение в закона за БНБ, което да фиксира месечните възнаграждения, които получават гуверньорът и членовете на УС на Централната банка.
Предложението на реформаторите е продиктувано от практиката досега заплатите в БНБ да се определят от вътрешно-ведомствена наредба, на основание субективни критерии, които досега не са били достояние на обществото.

Хората са много чувствителни към високи възнаграждения и в момента излиза информация, че управителите и подуправителите на БНБ взимат 30-40-45 хиляди лева, което повдига въпроса, тъй като те са част от държавната система, защо един такъв пост трябва да получава заплата по-висока от премиерската или от тази на председателя на НС, каза един от вносителите Настимир Ананиев.

С предложението за изменение се определя месечно възнаграждение на управителя на БНБ в размер 95 процента от размера на заплата на председателя на Народното събрание, която актуално възлиза на 4185 лв. Тримата заместници на гуверньора ще получават месечно възнаграждение в размер на 90 на сто от размера на възнаграждението на Управителя на БНБ, а останалите членове на Управителния съвет - в размер на 80 на сто от възнаграждението на Управителя на БНБ.

За останалите служители на банката заплатите се определят на база до 60 процента от размера на възнаграждението на Управителя на БНБ в зависимост от длъжността, отговорностите, притежаваната квалификация и прослужения стаж, предлагат от РБ.

Въпросът със заплатите на шефовете на БНБ стана особено актуален през последните месеци, след като няколко държавни институции отказаха да оповестят заплатата на Иван Искров и неговите заместници позовавайки се на законови разпоредби.

Независимият депутат Велизар Енчев публично оповести, че заплатата на Искров била 45 хил. лв. месечно. Според бивши депутати обаче тя достигала между 70 и 90 хил. лв. заедно с бонусите, които получавали.

Дори и Менда Стоянова призна, че знае заплатата на Искров по свои канали, но не пожела да я оповести публично, за да не нарушава закона.

АНКЕТА: Одобрявате ли избора на новия управител на БНБ?

КРЪСТОСАН ОГЪН: За гласуването на тримата подуправители на БНБ






Последно в Политика


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.