Кои са опасните вулкани през 2018 година (снимки)

stat
08:00  |  13 януари 2018 | По света / Редактор Таня Тодорова /  
Вулканът Килауеа периодично излива разтопена базалтова скала в Тихия океан Вулканът Килауеа периодично излива разтопена базалтова скала в Тихия океан
Сн.: Shutterstock

Кои вулкани представляват най-голяма опасност през предстоящата 2018 година, предвид поведението им през последните месеци.
 Изригването на вулкана Агунг на индонезийския остров бали закова за дълъг период вниманието на световните медии, макар че за живеещите в съседство с планината индонезийци той не е някаква новина.

От 139 активни вулкана в Индонезия, власите в момента са дали статус на "най-опасни" на 18.
Това говори за деформация на земната кора в региона или за нараснала вулканична активност.
По цялата планета, през изминалата 2017 година ежеседмично в активна фаза на изригване са били между 14 и 27 вулкана.
Най-голямо количество активни вулкани има в т. нар. "Тихоокеански огнен пръстен", където се срещат и "подпъхват" една под друга в така наречените зони на субдукция, няколко  тектонични плочи.

Вулкани има както на сътворени от самите изригвания вулканични острови, така и във вътрешността на континентите, но и огромен брой - по океанските дъна.

Съвременните вулканични изригвания не могат да се сравняват с големите катастрофални вулканични събития от миналото, които ги превъзхождат като отделени енергия, лава, пирокластични материали и пепел в пъти, а някои - и порядъци.

Все пак, кои са, според вулканолозите, най-опасните вулкани през предстоящата 2018 година?

Първата група вулкани е в Карисима, Япония. Те са сравнително млади и първото изригване там е фиксирано през 722 година, т.е преди по-малко от 1500 години. Един от вулканичните конуси в групата, Симое, се взриви на 6 октомври миналата година  и  изхвърли вулканична пепел на километри височина.

Вулканичната планина Киришима в Япония

Мерапи, Индонезия.
Това е един от най-опасните индонезийски вулкани, заради честите му изригвания  и плътно населени склонове.

Вулканът Мерапи

Ерайваййокюдл, Исландия.
Поредният вулкан с трудно произносимо име, след събрата си Ейяфятлайокутл.
Този вулкан се е взривявал два пъти от заселването на Исландия, вкл. най-мощното през 1363 второто, през 1427-28 години.
При всяко от тези изригвания, той е причинявал наводнения от подземните зи камери-езера и големи жертви сред населението.
Според сеизмолозите, подземната сеизмична активност и трусове през последните месеци показват вероятност за бъдещо изригване на това чудовище.

Вижте снимка на Ерайваййокудл

Попокатепетел, Мексико.

Известният със звучното си име още от училищните учебници по география вулкан, е най-големият в Мексико.
Той изригва  и  в момента, като през последните месеци, сравнително вялото изригване причинява слаби взривове с изхвърляния на вулканични материали на няколко километра височина  и временни "пепеловалежи" в околностите. Вулканът се намира на 70 километра от столицата Мексико Сити, един от най-големите световни мегаполиси.

Попокатепетел


Вилярика, Чили.
Покритият със сняг вулкан е един от няколкото известни такива в света, притежаващи собствено активно езеро от лава.
Постепенно нарастване на подземната сеизмична активност, както и  фонтани от лава с височина над 200 метра са фиксирани през ноември миналата година.

Вижте снимка на чилийския вулкан Вилярика

Последният от половината дузина потенциално най-опасни вулкани през тази година, според вулканолози, е американският хавайски "бисер" Килауеа.

Той е много популярен, освен с местоположението си на райските тропични острови и с факта, че изригва в непрекъснато, вече в  продължение на 35 години базалтова лава.
Едва  ли има причина това отделяне на гореща лава да спре точно сега.
Изригването на лава продължава и периодично образуваният купол се срива под собствената си тежест  и горещата разтопена тежка скала се излива в Тихия океан.






Последно в По света


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.