Русия засилва военния си капацитет

stat
11:20  |  30 януари 2015 | Политика / Редактор Надежда Христова /  
Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу
Сн.: EPA/БГНЕС

Руският военен министър Сергей Шойгу заяви, че Русия няма да позволи други страни да имат военно превъзходство и ще създаде въздушно-космически въоръжени сили.
Той обеща да изпълни плана за модернизиране на въоръжените сили, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Задачата, поставена от президента Владимир Путин - да не допуснем военно превъзходство над страната ни, ще бъде изпълнена безусловно", подчерта Шойгу на заседание на колегията на министерството на отбраната.

Новата редакция на военната доктрина, одобрена от президента на 26 декември, изброява 14 външни опасности за сигурността на Руската федерация - на първо място разширяването на военния потенциал на НАТО и разширяването на алианса на Изток.

Във връзка със създалата се военно-политическа обстановка около Русия в плана за дейността на отбранителното ведомство за 2015 г. са внесени корекции, предвиждащи увеличаване на бойния потенциал на въоръжените сили.

"Основното внимание трябва да бъде насочено към повишаване на качественото състояние на стратегическите ядрени сили, увеличаване на бойния състав и възможностите на армията и флота, а също така към създаването на нов вид въоръжени сили - въздушно-космически", посочва Сергей Шойгу. 

Освен това е коригиран ходът на строителство на военни градчета и обекти с военно предназначение.

В настоящия момент в Русия действат 1350 предприятия на военно-промишления комплекс, които технически се превъоръжават.

Преди дни вицепремиерът на Русия Дмитрий Рогозин съобщи, че само през 2014 година Русия е произвела 170 самолета, от които 42 са граждански, а останалите военни; 289 хеликоптера, от които 30 са граждански; 87 кораба, плавателни съдове и морска техника от които 50 са граждански, 5 подводни лодки, от които 2 са за износ във Виетнам.

Главнокомандващият ВВС на Русия ген.-полк. Виктор Бондарев пък заяви, че до следващата година изтребителят от ново поколение Т-50 (ПАК ФА) ще стъпи на въоръжение  във войската.
Генералът подчерта, че Т-50 е самолет пето поколение, който по нищо не отстъпва на американските Ф-22, а "по повечето показатели ги и превъзхожда".





Последно в Политика


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.