Борисов посреща Шиндзо Абе и 30 японски компании

stat
16:49  |  12 януари 2018 | Политика / Автор Георги Брандийски /  
Югоизточна Европа предлага висококвалифицирана работна ръка, каза Шиндзо Абе Югоизточна Европа предлага висококвалифицирана работна ръка, каза Шиндзо Абе
Сн.: БТА

Японският премиер Шиндзо Абе започна първата визита на японски държавен ръководител в трите балтийски страни, България, Сърбия и Румъния.
Шиндзо Абе днес пристигна в Естония. В България министър-председателят на Япония ще е в неделя и понеделник. В първия ден, на 14 януари, той ще разговаря с българския си колега Бойко Борисов.

По време на срещата между двете делегации японската страна ще бъде запозната с приоритетите на Българското председателство на Европейския съвет.

Освен това България ще работи и за разширяване на стратегическото партньорство между ЕС и Япония, уточниха от МС. Сред темите на срещата са и задълбочаването на търговско-икономическото партньорство между България и Япония, с акцент върху увеличаването на българския износ, както и възможностите за привличането на японски инвестиции и технологии.

Въпреки относителното успокояване на обстановката с наближаване на Зимните олимпийски игри в Южна Корея, Абе продължава да призовава за "максимален натиск" върху Северна Корея заради ядрената й и ракетна програма.

"Искам да потвърдя сътрудничеството ни по севернокорейския проблем и други неотложни въпроси, пред които е изправена международната общност", заяви премиерът Абе пред журналисти преди отпътуването си.

Японският премиер е придружен от представители на над 30 компании.

"Мицубиши корпорейшън" изпраща представители и в шестте страни, а фирмата за компютърно оборудване и услуги Фуджицу Естония - в Литва, Латвия и България.

Представители на компанията за компютърни обслужване "Ен Ти Ти Дейта", дъщерна фирма на телекомуникационния гигант Ен Ти Ти, ще посетят България, Сърбия и Румъния, а на компания "Джапан тобако" - Сърбия.

"Трите балтийски страни са логистични центрове", коментира дипломат, виждайки в тях входна врата към Европейския съюз, руския пазар и пазарите на бившите съветски републики.

"Югоизточна Европа предлага висококвалифицирана работна ръка", обобщи той, говорейки за България, Румъния и Сърбия.

Япония иска да засили присъствието си в района, където Китай бързо развива контакти. Шестте страни, които ще посети Шиндзо Абе, са част от група на 16 страни от Централна и Източна Европа и Балканите, които имат ежегодна среща на върха с Китай.
Последно в Политика


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.