Япония: България да придвижи договора ни с ЕС

stat
07:32  |  15 януари 2018 | Политика / Редактор Виктор Стефанов /  
Премиерът на Япония Шиндзо Абе говори пред медиите в Министерски съвет Премиерът на Япония Шиндзо Абе говори пред медиите в Министерски съвет
Сн.: БТА

Япония и ЕС трябва да поддържат международен ред, основан върху общите им ценности - демокрация, свобода и върховенство на закона.
Това заяви вчера пред журналисти в София говорителят на японското външно министерство Норио Маруяма след срещата между българския премиер Бойко Борисов и Японския му колега Шиндзо Абе.

Визитата в България, ротационен председател на Съвета на ЕС, е четвърти етап от европейската обиколка на Абе, която включва още трите балтийски държави, Сърбия и Румъния.

"Искаме да насърчим свободната търговия между Япония и ЕС и по тази причина се нуждаем да ратифицираме възможно най-скоро" договореното в края на миналата година споразумение, заяви Маруяма. Япония знае, че процедурата в ЕС е сложна и документът трябва да получи одобрение от всяка страна поотделно, затова отправя оттук, от България, ротационния председател на Съвета на ЕС, призив за ускоряването й, каза той.

Цялата си воля и усърдие ще положим максимално бързо да приключат преговорите между ЕС и Япония, каза Бойко Борисов след срещата му с Шиндзо Абе.

Премиерът Абе е съпровождан по време на визитата си от бизнес делегация, която иска да види какъв икономически и инвестиционен потенциал има в България, допълни говорителят на външнополитическото ведомство.

Борисов към Абе: Между Азия и Европа има държавата България >>

16+1 (страните от Централна и Източна Европа + Китай - б.р.) се измести в България тази година, така че освен председателството на ЕС ще имаме и председателство на 16+1 с китайския премиер, заяви Борисов.




Последно в Политика


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.