Байдън: „Северен поток-2” е лоша сделка за ЕС

stat
17:05  |  25 август 2016 | Бизнес / Автор Георги Брандийски /  
„Северен поток-2” може да дестабилизира Украйна, посочи Байдън „Северен поток-2” може да дестабилизира Украйна, посочи Байдън
Сн.: EPA/БГНЕС

Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън нарече „Северен поток-2” лоша сделка за Европа.
„Никоя държава не трябва да използва енергоносител като оръжие. „Северен поток-2” е лоша сделка за Европа”, каза Байдън на пресконференция в Стокхолм.

Според него Европа трябва да диверсифицира енергейния си пазар.

Предстои ви да проучите въпроса. Но този проект може да дестабилизира Украйна, посочи Байдън.

Американският политик напомни, че европейците вече могат да купуват втечнен природен газ от САЩ.

Вчера Байдън бе на посещение в Турция, където изказа подкрепата си за президента Ердоган и турското правителство, но не спомена нищо за проекта "Турски поток".

Срещу "Северен поток - 2" се опълчиха мнозинството европейски държави и най вече Полша и Украйна. От ЕК също не са очаровани от проекта.

"Северен поток 2" предвижда да бъдат построени две подводни газопроводни линии с общ капацитет 55 млрд. куб метра годишно, които да свържат Русия и Германия по дъното на Балтийско море.

Проектът се изпълнява от съвместната компания Ню юръпиън пайплайн (New European Pipeline). Газпром държи 50 процента от нея, германските Е.ОН (E.ON) и БАСФ/Винтерсхал (BASF/Wintershall), австрийската О Ем Ви (OMV), британско-холандската Шел (Shell) и френската Анжи (ENGIE) - по 10 процента, припомня ТАСС.





Последно в Бизнес


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.