Внезапно почина Камен Ситнилски

stat
12:02  |  28 април 2016 | Общество / Редактор Десислава Димитрова /  
Камен Ситнилски беше заместник-главен прокурор в мандата на Борис Велчев Камен Ситнилски беше заместник-главен прокурор в мандата на Борис Велчев
Сн.: БГНЕС

Внезапно, на 66-годишна възраст, е починал бившият заместник-главен прокурор и член на ВСС Камен Ситнилски.
В началото на седмицата той заминал с колеги по работа в Черна гора, без да дава признаци за влошено здравословно състояние. По пътя, в Белград, изведнъж му прилошало и издъхнал, съобщи struma.com.

Информацията беше потвърдена от негови колеги пред "Труд" и БНТ.

Камен Ситнилски е роден в Кочериново. Дълги години работи като адвокат, по-късно като прокурор, а през 2006 година стана заместник-главен прокурор в мандата на Борис Велчев.

През 2012 г. Ситнилски беше избран за член на Висшия съдебен съвет от прокурорската квота.

През лятото на 2013 г. се разрази скандал около името му и това на колегата му Румен Боев - те бяха обвинение, че са лобирали сред прокурори, за да ги изберат за съдебни кадровици, припомня "Правен свят". ВСС образува дисциплинарно производство само срещу Ситнилски, а през 2014 г. го уволни по нарушена процедура. За освобождаването на член на съвета са необходими 17 гласа, но те го освободиха дисциплинарно с 16 гласа.

Тричленен състав на Върховния административен съд отмени решението на съвета като подчерта, че са нужни 17 гласа. Петчленен състав обаче реши друго – членовете на съвета се освобождавали по обичайната процедура като за останалите магистрати и върна делото отново на тричленка, която вече потвърди решението на съвета. Петчленният състав го спря заради образувано тълкувателно решение във ВАС във връзка с процедурите за уволнение на магистрати.




Последно в Общество


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.