Хеликоптер с 13 души на борда се разби в Норвегия

stat
14:36  |  29 април 2016 | По света / Редактор Надежда Христова /  
Според спасителните служби, при катастрофата няма оцелели Според спасителните служби, при катастрофата няма оцелели
Сн.: Twitter

Хеликоптер с 13 души на борда се е разбил край западните брегове на Норвегия, предадоха световните агенции. Всички са загинали.
В машината е имало 13 души, двама от които пилоти. 11 от тях са норвежци, един е британец и един - италианец.

Районът, в който е паднала машината, е западно от град Берген, втория по големина град в страната, предаде БТА. Там е интензивен хеликоптерният трафик между сушата и петролни офшорни платформи, припомня Ройтерс.

Разбилият се хеликоптер е собственост на нефтодобивна компания, която работи на норвежкия континентален шелф, допълва ТАСС. Машината е абсолютно унищожена.

Мартин Крьонен, говорител на норвежката полиция, каза, че според очевидци машината е започнала да пада стремително с въртеливо движение и след това се е чула мощна експлозия. Части от хеликоптера са били намерени в морето, а други на островче, край което е паднал хеликоптерът. Корпусът се намира сега на пет-седем метра под водата и на двайсетина метра от сушата.

Според първоначални информации в морето са забелязани хора. Местната телевизия NRK обаче цитира официален представител на спасителните служби, според който при катастрофата няма оцелели. Открити са труповете на 11 загинали, а безуспешното търсене на другите двама души е преустановено, защото се смята, че няма как да са живи.  

Не знаем какво точно се е случило и защо хеликоптерът е паднал“, каза директорът на регионалния спасителен център Бьорн Ярле.

Хеликоптерът е пътувал за офшорно петролно поле в Северно море на около 120 километра северозападно от град Берген, съобщи норвежкото издание "Ставангер афтенблад".

Машината, модел Юрокоптър И Си 225 Супер пума, се е връщала от петролната платформа Б в Гълфакс - едно от най-големите петролни находища край бреговете на Норвегия. Хеликоптерът е трябвало да кацне в Берген, но е паднал във водата на 40 километра западно от него.

Машината, производство на хеликоптерното подразделение на Еърбъс, превозвала персонал на норвежката петролна компания Статойл. След трагедията Статойл временно спря всички хеликоптери от същия тип, с които превозва персонала си.




Последно в По света


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.