Годините 2015, 2016 и 2017 са били най-топлите

stat
21:36  |  18 януари 2018 | / Редактор Мануел Насименто /  
Планетата ни може би е значително по-близо до рязко затопляне Планетата ни може би е значително по-близо до рязко затопляне
Сн.: Shutterstock

Последните три години са били най-топлите откакто се водят наблюдения и тенденцията за глобалното затопляне, наблюдавана в този период, е "извънредна".
"Вече е потвърдено, че годините 2015, 2016 и 2017 са били най-топлите, откакто се водят наблюдения. Те ясно се вписват в дългосрочната тенденция на глобалното затопляне, предизвикано от увеличената концентрация в атмосферата на парниковите газове", е казано в доклад на Световната метеорологична организация, специализираната агенция на ООН, цитирана от световните агенции и БТА.

Вследствие на въздействието на феномена Ел Ниньо, 2016 година оглавява списъка на най-топлите години, надхвърляща с 1,2 градуса по Целзий температурите от прединдустриалната епоха.

От своя страна 2017 година държи рекордът на най-топлата регистрирана досега, в която е нямало Ел Ниньо.

Тези данни показват, че светът бързо се затопля. Според последните констатации от доклада става видно, че средните глобални температури през 2017 и 2015 са били по-високи с 1,1 градуса по Целзий в сравнение с тези от прединдустриалната епоха.

Освен това се отбелязва , 17 от 18-те най-топли регистрирани години, принадлежат на ХХI век.





Последно в Спектър


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.