Комисия в НС отхвърли ветото върху антикорупционния закон

stat
16:30  |  10 януари 2018 | Политика / Редактор Десислава Димитрова /  
Данаил Кирилов от ГЕРБ обясни защо се свиква извънредно заседание Данаил Кирилов от ГЕРБ обясни защо се свиква извънредно заседание
Сн.: БТА

Парламентарната правна комисия преодоля ветото на президента върху Законa за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.
Това стана на извънредно заседание с 10 гласа за”, 7 - „против” и нито един „въздържал се” 

Преди това Филип Попов от "БСП за България" поиска да разбере кое налага извънредното свикване на комисията, преди да е приключила ваканцията на депутатите, предаде БТА.

Председателят на комисията Данаил Кирилов обясни, че Румен Радев е върнал текстовете по време на ваканцията и така те по-бързо ще влязат за обсъждане в зала.

Професор Емилия Друмева - секретар по правните въпроси в президентския екип, която участва в заседанието, обясни, че мотивите за връщането на закона са чисто юридически и в тях няма нищо политическо.

"Сравнявахме чужди практики и международни договори,съпоставяхме и с Конституцията", каза тя и допълни, че всичко това било направено добронамерено.

Участие в дискусията взе и зам.-министърът на правосъдието Евгени Стоянов, който обаче припомни, че в мотивите на указа, с който законът бе върнат, се оценяват положително изпълнените процедури по обществено обсъждане.

„Тази оценка прави безспорен извода, че при подготовката на закона са обсъдени всички възникнали мнения, при условията на максимална публичност. Считаме, че са отчетени становищата както на професионалната общност, така и на гражданското общество”, коментира Стоянов, цитиран от "Фокус".

Според него ветото на президента е било предопределено от неговите изказвания още преди гласуването на закона на второ четене.

„Корупцията е понятие, което е по-широко от престъпление. Според нас тя не административно нарушение, каквото е конфликтът на интереси. Не е и отделно престъпление, защото това се установява само и единствено от Наказателния кодекс. Това за нас е социално явление”, подчерта Стоянов.

В отговор Крум Зарков от БСП призова да бъда посочен случай, който може да бъде определен от гражданите като корупция, но за който да няма съответния престъпен състав. Той подчерта, че нито една държавна институция, която ще влезе в състава на новия антикорупционен орган, не е дала положително становище за законопроекта.

„Това е ясно и лесно обяснимо, защото новият единен и независим антикорупционен орган всъщност, за всеки който чете добронамерено закона, не е нов. 99% от разпоредбите съществуват и сега. Органите, които се сливат, съществуват и досега. Колкото до независимостта на този орган – той е поставен в пълна зависимост от политическия център на страната, който е Народното събрание”, подчерта Зарков.

По думите му корупцията може да се бори само орган, който има разследващи правомощия

Данаил Кирилов от ГЕРБ обаче призова не просто да бъде критикувана философията на закона, а да се правят конкретни предложения за промяна.

В мотивите на президентското вето беше записано, че с приетия на 20 декември закон не се създава адекватна нормативна основа за справяне с корупцията и дори ще затруднява борбата с нея.

По-късно днес Румен Раден коментира пред журналисти:

„Това не е изненадващо за мен. Всички дебати около закона и особено събитията от днес показват, че няма политическа воля за реална и всеобхватна борба с корупцията. Явно тази борба ще продължи да се води от гражданите и от медиите“.

На въпрос дали ще сезира Конституционния съд , държавният глава отговори, че приетият закон няма да доведе до реални промени, каквито хората очакват.




Последно в Политика


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.