”Ню Йорк таймс”: Надпреварата за поста в ООН стана по-сложна

stat
07:08  |  29 септември 2016 | По света / Автор Николай Големанов /  
Зам.-председателят на ЕК Кристалина Георгиева Зам.-председателят на ЕК Кристалина Георгиева
Сн.: EPA/БГНЕС

Надпреварата за поста на генерален секретар на ООН стана по-сложна в сряда, пише в днешното си издание "Ню Йорк таймс".
Български дипломат, за когото от дълго време се носеха слухове, че се стреми към тази позиция, официално се включи в състезанието, уточнява американският всекидневник под заглавие "Българка разтърси надпреварата за водещия пост в ООН". Той добавя:

"Кандидатурата на Кристалина Георгиева, която е заместник-председател на Европейската комисия и бивш вицепрезидент на Световната банка, може да промени дипломатическите сметки между Запада и Русия по въпроса кой да замени Бан Ки-мун като генерален секретар през януари."

Силна конкуренция на Гутериш

В досегашните предварителни гласувания в Съвета за сигурност на ООН бившият португалски премиер и върховен комисар за бежанците Антониу Гутериш се очерта като ясен фаворит, но според дипломати Георгиева е силна конкуренция, пише вестникът.

Русия настоява следващият генерален секретар да е от Източна Европа. Макар че г-жа Георгиева отговаря на това изискване, тя е смятана за близка до Запада, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Западният блок от постоянните представители в Съвета за сигурност - Великобритания, Франция и САЩ - ще трябва да избира между г-жа Георгиева и фаворита, се казва в публикацията.

Настояване на Германия

Европейският комисар за бюджета Кристалина Георгиева се включи в надпреварата за генерален секретар на ООН, след като българското правителство издигна кандидатурата й в последния момент, пише "Файненшъл таймс".

Този ход беше предшестван от месеци политически маневри - от Берлин до Москва, минавайки през София, и е поредният обрат в 18-месечната кампания за избирането на наследник на Бан Ки-мун, коментира британският всекидневник.

Георгиева призна, че има трудната задача да спечели подкрепа преди решаващо гласуване, при което постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН за първи път ще разкрият предпочитанията си към кандидатите. "За една седмица трябва да направя това, което другите кандидати са направили за една година", каза тя пред "Файненшъл таймс".

Вестникът посочва, че българското правителство е оттеглило подкрепата си за Бокова по настояване на Германия. Берлин има благосклонно отношение към Георгиева, която произхожда от същото десноцентристко европейско политическо семейство като германската канцлерка Ангела Меркел. Германците обаче се мъчат да осигурят подкрепата на Русия за нея; имаше информации, че Берлин е отправил призиви в тази насока към руския президент Владимир Путин на срещата на върха на Г-20 в Китай този месец.

Руското външно министерство разкритикува политическите маневри на Германия. Берлин категорично отрича съобщенията за германска намеса, отбелязва изданието.

В ООН има негласно споразумение, че следващият генерален секретар би трябвало да е жена и да е от Източна Европа, а Георгиева отговаря на тези критерии. Тя също така би била първият човек, говорещ руски, който заема поста. Видната й роля в Европейския съюз обаче създава проблеми, тъй като Брюксел наложи санкции на Русия заради действията й в Украйна през 2014 г.

Освен това според дипломати Георгиева няма непосредствен дипломатически опит, особено в решаването на конфликти. Някои в Европа се оплакват, че тя е вкарана в надпреварата, за да бъдат неутрализирани възможни социалистически съперници като Гутериш, пише "Файненшъл таймс".

Телефонен разговор с Путин

Кандидатурата на Георгиева беше издигната ден, след като българският министър-председател Бойко Борисов разговаря по телефона с Путин. Смята се, че Русия като един от постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН има ключово значение за осигуряване на подкрепа за кандидатурата на Георгиева, изтъква американският вестник "Уолстрийт джърнъл".

Георгиева е смятана за кандидат с по-големи шансове от Бокова, която се нареди на шесто място на последното от проведените досега предварителни гласувания в Съвета за сигурност. Очаквано беше, че българското правителство ще оттегли подкрепата си за Бокова и ще номинира Георгиева, пише вестникът.

Радио Нова Зеландия отбелязва, че според анализатори след включването на Георгиева в надпреварата за генерален секретар на ООН шансовете на новозеландската кандидатка Хелън Кларк на практика стават нулеви. На последното гласуване в Съвета за сигурност Кларк се класира седма.





Последно в По света


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.